De schat van Noord-Italië: hazelnoten uit Piemonte

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar bakavonturen in Italië!

Wijn, truffel en hazelnoten! 

Naast de prachtige bergen, wijnranken en truffel winkels staat de regio Piemonte vooral bekend om zijn fantastische hazelnoten. Door het perfecte klimaat in deze regio kunnen de hazelnootbomen perfect groeien en goed onderhouden worden. Hazelnoten uit Piemonte worden de beste hazelnoten ter wereld genoemd, ze zijn groot, hebben een verrukkelijke smaak en knapperige textuur. De goede kwaliteit van Piemontese hazelnoten is mede te danken aan de boeren die de noten nog steeds met de grootste zorg oogsten om ze niet te beschadigen. Hazelnoten zijn hier heilig! 

Alba, de thuishaven van Nutella. 

Alba, het zegt je waarschijnlijk niets. Maar als je naar dit kleine stadje in Piemonte rijdt, raad ik je aan om je ramen open te doen. De geur van geroosterde hazelnoten die er heerst is gewoonweg onweerstaanbaar. Dit komt doordat de fabriek van Ferrero en dus ook Nutella hier staat. Ik kreeg een beetje een ‘Charlie en de chocoladefabriek’-gevoel toen we Alba binnen reden. De hazelnoten van Piemonte zijn zó gewild dat Ferrero besliste om hun productie er te vestigen. Er draait dus een hele economie rond deze hazelnoten, een product waar de inwoners van Piemonte terecht trots op zijn! 

Op bezoek bij ‘Le nocciole di Alba', een lokale hazelnoten boerderij. 

Ik kon Piemonte niet verlaten zonder er een lokale hazelnoten boerderij te bezoeken. Ik ging naar ‘Le nocciole di Alba’, een familiebedrijf dat IGP hazelnoten kweekt. IGP staat voor ‘Indicazione Geografica Protetta’ en geeft aan dat een product uit een bepaalde beschermde regio komt. Wanneer de hazelnoten tussen midden augustus en oktober geoogst worden, gaan ze naar een speciale wals om ze te breken zonder de noten te beschadigen. Nadien kunnen de hazelnoten geroosterd worden en aan de hand van een machine wordt de schil van de noten verwijderd. 30% van de noten van deze boerderij wordt geëxporteerd naar Japan, 30% blijft in Italië en de overige 40% exporteren ze over heel Europa.   

Torta di nocciole 

Naast de overheerlijke gianduja, hazelnootpasta en gesuikerde hazelnoten zijn er 2 recepten waar ze bij ‘Le Nocciole di Alba’ bekend om staan. Torta di nocciole en baci di dama, ik kreeg deze recepten, die al generaties lang in de familie zitten! 

Deze zoetigheden zie je overal wanneer je in Piemonte bent, je kan ze in iedere bakkerij of klein delicatessenwinkeltje kopen. Na een kleine proeverij kocht ik alvast enkele kilo’s hazelnoten om mee aan de slag te gaan na mijn culinaire wereldreis! 

Lees ook...