Culinaire Vaderdag: 7 tips voor een overheerlijke Vaderdag

Vorige maand vierden we de moeders en serveerden we jullie 7 tips voor de allerlekkerste moederdag. Vandaag is het de beurt aan de papa’s. Want op 9 juni is het Vaderdag en dat mag – of beter, moet – culinair gevierd worden! Want welke vader eet er nu niet graag? In dit artikel ontdek je 7 tips om van Vaderdag dit jaar een culinair feest te maken.

1. Ga op Belgische bieren trip

Een Belgisch bierpakket cadeau geven is ondertussen een gekende Vaderdag-klassieker. Dit jaar pak je het daarom best wat creatiever aan: maak er een heuse Belgische bieren trip van en bezoek enkele brouwerijen. Je kan daarbij kiezen voor brouwerijen in jouw buurt, of er verder op uit trekken en bijvoorbeeld de beste abdijbrouwerijen in de Ardennen ontdekken. In vele van deze brouwerijen kan je ook prima eten en dat is natuurlijk mooi meegenomen!

2. Organiseer een tasting van producten die bij je vader passen

Het is altijd fijn om voor Vaderdag een cadeau te geven dat ‘op het lijf geschreven staat’. Dat kan ook culinair. Houd jouw vader van luxeproducten? Organiseer dan een proeverij van verschillende soorten Belgische kaviaar. Is jouw vader eerder een sportief type? Degusteer dan samen een selectie van sportsnacks. Houd jouw vader van reizen? Organiseer dan een culinaire avond in het thema van zijn favoriete land.

3. Geef een proeverij van Belgische wijnen cadeau

Belgische wijnen zijn aan een opmars bezig. Zo gaf de restaurantgidsuitgever Gault&Millau vorig jaar nog de eerste editie uit van de “Gault&Millau Wine Guide Belgium”. Deze Vaderdag kan het daarom een leuk idee zijn om jouw vader te laten kennis maken met deze Belgische wijnen. Op verschillende website kan je proefpakketten kopen, of je kan erop uit trekken en enkele Belgische wijnproducenten gaan bezoeken.

4. Organiseer een barbecue battle

Wat is er leuker dan een gezellige barbecue op Vaderdag? Een barbecue battle! Deze battle kan je op verschillende manieren invullen. Je kan bijvoorbeeld enkele vrienden van je vader uitnodigen en hen samen een gerecht laten bereiden. De jury (jijzelf, de familie en/of de dames in het gezelschap) kiezen vervolgens het winnende gerecht. Of je kan iedereen van het gezin, vrienden of familie iets op de barbecue laten bereiden en je vader als - strenge maar rechtvaardige - proefjury aanduiden.

5. Plan een culinair verrassingsfeest

Verrassingsfeestjes zijn altijd leuker dan geplande feestjes, toch? Doe daarom op Vaderdag alsof je de feestelijke gebeurtenis vergeten bent. Zorg ervoor dat je vader bijna teleurgesteld is en verras hem dan met een culinair feest. Daarvoor kan je alle kanten uit: van een verrassingsbarbecue met zijn beste vrienden of familie tot een culinaire filmavond met verrassende hapjes zoals deze Lucky Luke Popcorn of deze chips van groene kool. Het verrassingsaspect moet zeker aanwezig zijn, want net dat maakt het dubbel plezant!

6. Ga op Belgische streetfood tour

Streetfood wordt vaak geassocieerd met buitenlandse trips en vakanties. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Want ook in eigen land kan je smullen van heerlijk streetfood. Daarvoor kan je bijvoorbeeld terecht in Brussel. Van frietjes tot wafels, van falafel tot samosa’s: Brussel heeft voor elke vader wel lekker streetfood op het menu.

7. Bereid een brunch in het thema van het favoriete gerecht van je vader

Een lekkere brunch is op zich al een leuk cadeau voor vaderdag. Maar wanneer je deze volledig kan inkleden in het thema “papa’s lievelingsgerecht”, wordt deze wel heel speciaal. Is je vader zot van frietjes? Maak dan een brunch waar alle ingrediënten eruitzien als frietjes. Is jouw papa eerder een spaghetti-fan? Dan wordt het een brunch die in het teken staat van slierten, bolognaise en geraspte kaas.

Lees ook...