Creatief met eierschalen

Met de lente op komst kunnen stoofpotjes en dikke maaltijdsoepen eindelijk vervangen worden door lichte slaatjes, picknickreceptjes en .. eitjes! Enkele echte lentetoppers met eitjes zijn bijvoorbeeld deze gepocheerde eitjes met gerookte zalm, omelet met kruidenkaas en gekookte eitjes deluxe! Wie eieren in de keuken gebruikt, die houdt eierschalen over. Met eierschalen kan je veel leuke en nuttige dingen doen dus gooi ze niet meteen in de vuilbak maar lees even verder!

eierschalen

Eierschalen als decoratie op de paastafel

Gebruik eierschalen om je paastafel een feestelijke toets te geven. Je kan ze in verschillende kleurtjes schilderen en bijvoorbeeld opvullen met kaarsjes of bloemetjes.

Extra voeding voor je planten

Eierschalen bevatten veel kalk en zijn daarom ook nuttig als extra voeding voor planten die van kalk houden (welke dat zijn, dat zoek je best even op). Maak de schalen heel fijn en meng ze onder de aarde.

eierschalen

Kweek je eigen kruidentuintje

Wil je graag een eigen mini-kruidentuintje beginnen? Neem dan halve eierschalen, vul deze met aarde en zaai er je favoriete kruiden in! Steek alle eierschalen in een eierdoosje, zet deze op een zonnige plaats en wachten maar! PS: niet vergeten de kiemende zaadjes regelmatig water te geven.

Ecologische slakkenbestrijder

Last van slakken in je tuin maar geen fan van chemische bestrijdingsmiddelen? Strooi dan grove stukjes eierschalen rond de plantjes die geteisterd worden. Slakken maar ook rupsen, met hun glibberige en gevoelige lijfjes, zijn geen fan van deze scherpe randjes en zullen niet snel meer in de buurt van je plantjes komen!

eierschalen

Sterkmaker voor de kippen

Heb je zelf kippen? Voeder hen dan eierschalen voor sterke eitjes! Let wel op dat de schalenvoldoende fijn gemalen zijn zodat de kippen niet geneigd zijn om hun eigen eitjes op te gaan eten.

Op de composthoop

Net iets minder creatief maar ook eierschalen gaan prima op de composthoop of in een compostvat samen met ander groente- en tuinafval. Zorg er wel eerst voor dat je de eierschalen fijn maalt, anders verteren ze niet!

Lees ook...