Carnaval loopt ten einde: zó vier je Vette dinsdag!

Straks begint de vastentijd en doen we het z’n allen weer wat soberder aan. Maar vóór het zover is, mogen we nog een laatste keer zondigen. Vette dinsdag, één dag voor Aswoensdag, luidt namelijk  het einde van de carnavalsperiode in en wordt – je raadt het al – bourgondisch gevierd. Hou je van tradities? Dan haal je maar beter je beste bakpan boven, want vette dinsdag is dé pannenkoekendag bij uitstek! Ontdek hier hoe je er een gastronomische topper van maakt.

vette dinsdag: pannenkoekendag

Waarom vette dinsdag?

Als er één feest is waarbij uitbundigheid centraal staat, dan wel carnaval. Het carnavalsfeest wordt gevierd in de drie dagen voor Aswoensdag en sluiten we traditioneel af met de Vastenavond of vette dinsdag. Voor carnavalvierders is het de laatste kans om nog eens alle remmen los te gooien: met muziek, drank, verkleedpartijen én … lekker eten.

Vanwaar de naam vette dinsdag? Het woord zegt het zelf: Vroeger werd al het vet in huis opgemaakt, omdat het anders – met de vastentijd voor de deur – zou bederven. Dit oude gebruik heeft intussen een metamorfose ondergaan en uit zich vandaag in een oliebollen- of pannenkoekenslag.

De ene pannenkoek is de andere niet

Pannenkoeken bestaan in allerlei vormen, maten en gewichten: van flinterdunne flensjes tot stevige Bretoense pannenkoeken. Je kunt ze eten als ontbijt, maar evengoed als tussendoortje of als volwaardig diner. Hartig of mierzoet, pannenkoeken doen de harten van alle lekkerbekken sneller slaan. Tenminste, als ze op de juiste manier bereid zijn. Neem zeker volgende basisregels in acht:

  • Kies voor een pannenkoekenpan van gietijzer. Was die niet af, maar veeg ze schoon met huishoudpapier.
  • Giet het beslag niet meteen in de pan, maar laat het even rusten in de koelkast. Zo worden je pannenkoeken mooi glad!
  • Vind je pannenkoeken al gauw te zwaar? Voeg dan een beetje spuitwater toe aan het beslag.
  • Wacht tot de pan voldoende heet is vooraleer je begint te bakken.
  • Laat het beslag stollen en wacht tot de randjes bruin beginnen te kleuren voor je de pannenkoek omdraait.

En nu genieten maar … Die veertig vastendagen zijn overigens best wel een leuke afwisseling. Probeer het eens vegetarisch en doe mee aan veertig dagen zonder vlees!

Lees ook...