Belgische biermaand: over Dulle Teven en Cultureel erfgoed

Bij njam! zetten we graag elk seizoen een lekker product in de kijker. Van asperges tot zeezout, van algen tot zoete aardappel: wij bieden je graag inspiratie om van elke maaltijd een feest te maken. Belgische producten krijgen daarbij natuurlijk onze voorkeur. En wat kan er, met de zomer in het vooruitzicht, beter smaken dan een Belgisch biertje? Er staan de komende maanden trouwens enkele zeer interessante bierevenementen op het programma. Hoog tijd dus voor een njam!-bierspecial.

Biercultuur als UNESCO-werelderfgoed

We starten graag met iets waarop we als Belgen trots mogen zijn. In november 2016 werd de Belgische biercultuur door UNESCO officieel als immaterieel werelderfgoed erkend. Een mooie beloning voor een land waar bier eigenlijk zowat even belangrijk is als water. Met bijna 1500 bieren, meer dan 250 brouwerijen en bierfirma’s, verschillende bierfeesten en een gemiddelde consumptie van zo’n 6 pintjes per week per Belg, staat ons land dan ook met grote stip op de wereldbierkaart. En terecht.

Biermaand Vlaams-Brabant

Van 22 april tot 5 juni 2017 is het biermaand in Vlaams-Brabant. In 20 gemeenten krijg je de kans om in totaal maar liefst 473 bieren te proeven. Je kan deelnemen aan bierfietstochten, op bierontdekkingstocht gaan op verschillende bierfestivals, of bed & bier combineren met een van de bierarrangementen. De ideale gelegenheid om onze bieren en brouwerijen te ontdekken! Leuven, ‘hometown’ van Stella Artois en een van de belangrijkste biersteden in België, doet natuurlijk ook mee aan deze biermaand. Zo kan je er terecht voor:

Er zijn daarnaast talloze proeverijen, workshops, bierbelevingen, en veel meer. Het volledige programma ontdek je hier.

Bier aan zee?

Bier wordt meestal niet direct met onze Noordzee geassocieerd. Nochtans brengt onze kustregio verschillende mooie bieren voort, zoals Dronkenput, Poppolou en Pier Kloeffe. Een selectie van deze kustbieren kan je ontdekken op deze website. En geloof ons, zo’n biertje degusteren met zicht op de zee en de zeewind in je haren, dat is echt genieten.

Bier degusteren kan je trouwens aan zee bijna nergens zo goed als bij Brasserie Edison van de bekende Belgische chef Vincent Florizoone. Vincent is een grote liefhebber van ons gerstenat en presenteert zijn gasten een unieke bierkaart. Zo kan je er proeven van de bekende Westvleteren trappisten, Pannepot van’t vat, een mooie selectie oude Geuze, Lambiek, Kriek en veel meer. Naast deze bieren kan je er natuurlijk ook smullen van heerlijke gerechten gebaseerd op de klassieke Belgische keuken. De idéale combinatie!

Iets verder van de kust kan je terecht voor verschillende van onze beste bieren. Wat zeggen we, verschillende van de beste bieren ter wereld! De trappist van Westvleteren geniet immers wereldfaam en werd al verschillende malen verkozen tot beste bier ter wereld. Dit bier, verkrijgbaar in de varianten blond, acht en twaalf, wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Het bier is niet gemakkelijk verkrijgbaar, maar hier kan je alle info vinden rond het bestelproces.

In Oostvleteren kan je dan weer terecht bij de Struise Brouwers. Ook zij werden reeds verkozen tot beste bierbrouwers ter wereld. Deze creatieve jongens brouwen hun bieren in een oud schooltje en de nieuwe brouwsels zijn vaak op mum van tijd uitverkocht. De Pannepot is een van hun bekendste bieren, bekend om de gebrande aroma’s van koffie en karamel. Een aanrader voor al wie houdt van nieuwe, complexe smaken en gedurfde biersoorten.

Eten en bier = plezier

Bier wordt nog altijd ondergewaardeerd als begeleider van een maaltijd. OK, het is inderdaad zwaarder dan wijn, maar dat neemt niet weg dat vele gerechten eigenlijk beter gecombineerd worden met bier dan met wijn. Drie klassiekers:

  • Vlaamse stoverij met bruin bier. Bier tip: Ichtegem’s Grand Cru. Dit roodbruin bier wordt gerijpt in eiken vaten en heeft een friszoet aroma.
  • Witloof in de oven. Bier tip: Dulle Teve. Een stevige, bittere trippel, die de bittere toetsen van het witloof perfect weet te accentueren.
  • Moelleux van chocolade. Bier tip: Cuvée Delphine. Goede chocolade wordt – net als vele bieren – gekenmerkt door gebalanceerde aroma’s van zoet en bitter. Cuvée Delphine gaat nog een stap verder: dit bier combineert zoete aroma’s van bruine suiker, chocolade en vanille met gerookte, bittere toetsen van koffie en bourbon. Het resultaat is een uitzonderlijk bier met een siroopachtige textuur, dat prima combineert met desserts op basis van chocolade of koffie. Een ontdekking! Leuk weetje: Het bier ontleent zijn naam aan Delphine Boël, de onwettige dochter van koning Albert II.

Schol!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...