7 natuurlijke manieren om je lichaam te ontgiften

Na de voor velen ietwat ongezondere eindejaarperiode is januari vaak een “ontgiftingsmaand”. Wat gezonder eten, minder alcohol drinken en meer sporten behoren daarbij meestal tot de standaard goede voornemens. Maar vaak werkt het toch wat beter als je die voornemens direct concreter maakt. In dit artikel helpen we je daarbij een handje, met 7 concrete tips om te detoxen.

1. Drink minstens 2 liter water per dag

Water drinken zuivert het lichaam en zorgt voor de afvoer van schadelijke stoffen. Het is dus dé gemakkelijkste manier om efficiënt te ontgiften. Om meer te drinken, kan je enkele gemakkelijke regels toepassen. Koop bijvoorbeeld flessen van 2 liter water en drink er zo 1 per dag. Of kies voor een drinkbus van een halve liter en zorg ervoor dat je deze 4 keer per dag kan hervullen.

2. Consumeer veel gember 

In een vorig artikel lieten we je reeds kennismaken met de gezondheidsvoordelen van gember. Doordat deze specerij bloeddrukverlagend werkt en de lever beschermt, is het een prima ingrediënt om mee aan de slag te gaan. Verwerk gember daarom in dranken (bijvoorbeeld thee of suikervrije limonade) en in gerechten (bijvoorbeeld curries).

3. Vervang je koffie door thee

Een andere drinktip om te detoxen: vervang je tas koffie door een tas thee. Zeker kruidenthee heeft bevorderende eigenschappen. De thee ontlast de lever, stimuleert de spijsvertering en verhoogt de stofwisseling.

4. Koop biologisch

Als je wilt ontgiften, wil je juist de giftige stoffen uit je lichaam krijgen. Niet erin. Omdat bij de productie van biologische producten meer rekening gehouden wordt met het milieu, bevatten deze producten minder “slechte” (of giftige) stoffen zoals sproei- of bewaarmiddelen. Daardoor zijn ze een goede aanvulling op jouw zuiveringsplan.

5. Vervang suikerhoudende dranken door aangelengd citroensap

Als je wilt ontgiften, vermijd je sowieso best (bewerkte) suikers. Het gebruik van frisdranken en andere suikerhoudende dranken beperk je dan ook best. Je kan deze bijvoorbeeld vervangen door citroensap dat is aangelengd met water (en eventueel gemengd met wat honing en gember). Citroenen zijn zeer gezond en helpen de lever te ontgiften. Twee vliegen in een klap, dus!

6. Eet veel vezels

Vezels zijn goed voor de spijsvertering. En een goede spijsvertering, zorgt voor een goede afvoer van slechte stoffen. Eet daarom meer producten die rijk zijn aan vezels, zoals volkoren graanproducten, groenten, fruit en noten.

7. Experimenteer met superfoods

Er zijn talloze ingrediënten die gekend staan om hun “superfood” eigenschappen: de zogenaamde superfoods. Ze zijn goed voor verschillende gezondheidsaspecten en dragen ook bij aan de ontgifting. Enkele aanraders: spirulina, tarwegras, goji bessen en açai bessen. Maar ook look, venkel en broccoli zijn prima superfoods!

Veel succes!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...