5 hardnekkige mythes over truffels doorprikt

Weinig delicatessen spreken zo tot de verbeelding als truffels. Hun naam en faam heeft niet alleen te maken met hun schaarsheid, maar ook met hun verfijnde smaak en complexe aroma’s. Echte truffelkenners zijn dun gezaaid, met als gevolg dat er heel wat misverstanden bestaan over de zwarte diamant. Hier maken we voor eens en voor altijd komaf met de vijf meest voorkomende onwaarheden.

truffels

1. Truffels eet je alleen op restaurant

Truffels hebben van oudsher een aura van exclusiviteit. Bovendien hebben ze de reputatie onbetaalbaar te zijn. Geen wonder dus dat maar weinig hobbykoks zich geroepen voelen om een truffelgerecht uit hun mouwen te schudden. Want stel je maar eens voor dat het mislukt … Truffels worden dan ook vooral op restaurant gegeten.

Nochtans kun je perfect zélf een truffelgerecht klaarmaken. Dankzij verschillende online aanbieders zijn truffels veel makkelijker verkrijgbaar dan vroeger, en ook hun kwaliteit is prima. Let er wel op dat je geen conserven of ingemaakte zomertruffels koopt.

2. Varkens zijn de beste truffelspeurders

Het bijzondere aan truffels is dat deze zwammen volledig ondergronds groeien. Ze zijn erg moeilijk te vinden, wat meteen hun exclusieve karakter verklaart. Vroeger deden truffeljagers een beroep op varkens, maar vandaag zijn het vooral honden die naar de zwarte diamant speuren. In tegenstelling tot varkens gaan honden niet instinctief op zoek naar truffels. Ze kunnen er wel voor worden opgeleid, en een bijkomend voordeel is dat honden van nature gehoorzaam zijn.

3. Truffels zijn altijd zwart

Met bijnamen als ‘het zwarte goud’ en ‘de zwarte diamant’ is de zwarte truffel het bekendst. Maar dat betekent niet dat er geen varianten zijn. Zo is de witte truffel erg geliefd bij fans van de Italiaanse keuken. De witte truffel ‘tuber magnatum pico’, is de trots van de laars en wordt rauw geschaafd over risotto en pastagerechten. Daarnaast bestaan er nog verschillende andere varianten. Denk maar aan de grijze truffel of Bourgondische truffel, die je in Frankrijk en in Duitsland vindt.

4. Truffels, daar horen royale sauzen bij

Het exclusieve karakter van truffels zet menig kok op het verkeerde been. Ze combineren de truffels met speciale kruiden en andere dominante smaakinvloeden om zo het feestgerecht bij uitstek tevoorschijn te toveren. Fout! Truffels komen het best tot hun recht zónder royale sauzen. Hou het simpel en laat de succulente truffelsmaak zijn werk doen.

5. Truffelolie: het goedkope alternatief

Wie geen zin heeft om veel geld neer te tellen voor truffels, grijpt al snel naar de – veel goedkopere – truffelolie. Want ook daar zit toch een vleugje truffel in? Helaas moeten we je teleurstellen. Truffelolie die je in de supermarkt koopt, bevat zelden echt truffel. De typische truffelsmaak wordt chemisch nagebootst. Olie met echt truffeldestillaat is dan weer amper te verkrijgen en bovendien peperduur. Dan liever verse truffels, niet?

Onze recepten met truffel vind je hier! 

Lees ook...