10 tips voor het smakelijkste stoofvlees

Stoofpotjes zijn het ideale comfort food voor de koude winterdagen. Ze zijn gemakkelijk te bereiden en zorgen bovendien voor een hoge gezelligheidsfactor. De heerlijke geur die zich tijdens het stoven verspreidt, creëert sfeer en doet de maag opwarmen voor wat komen zal. Een van de allerbekendste stoofpotjes is stoofvlees. Stoverij of stoofkarbonade is dan ook een echte Belgische klassieker. De basisingrediënten zijn taaiere stukken van het rund die lang moeten garen in een bouillon van bruin bier, vleesfond en kruiden. Wist je trouwens dat stoofvlees in Wallonië carbonade flamande heet, en in Limburg zoervleisj?

Stoofvlees bereiden is niet moeilijk, maar voor het smakelijkste stoofvlees zijn er wel enkele belangrijke basisregels. Wij zetten deze graag voor jullie op een rij, samen met enkele heerlijke recepten.

1. Zorg voor goede basisingrediënten 

Goede basisingrediënten zorgen voor een goed eindresultaat. Zorg dus zeker voor kwalitatief vlees (liefst van de nek of de schouder), goed bruin bier en een goede vleesfond.

2. Laat je ingrediënten op kamertemperatuur komen

Haal het vlees enkele uren vooraf uit de koelkast en laat ook het bier en de fond op kamertemperatuur komen.

3. De pan of de pot

Zeer belangrijk: je pan of stoofpot. Kies daarbij een exemplaar met een dikke bodem, zo wordt de warmte traag en gelijkmatig verdeeld.

4. Oven of vuur?

De meeste mensen maken stoofvlees op het vuur. Geef de oven echter zeker ook eens een kans: je kan immers de temperatuur beter bepalen en de warmte in de pot wordt gelijkmatiger verdeeld.

5. Bak je vlees aan en laat het niet koken

Belangrijk is om je vlees eerst aan te bakken en pas nadien te stoven. Laat het daarnaast vooral ook niet koken. Dat zorgt immers voor taai vlees.

6. Hoe langer de gaartijd, hoe meer smaak

Als je twijfelt over de gaartijd, ga dan altijd voor langer in plaats van korter. Reken gemiddeld op 2 tot 4 uur. Wanneer je het vlees met je vingers uit elkaar kan duwen, is het klaar.

7. Zorg voor voldoende saus

Je vlees mag in geen geval uitdrogen. Zorg daarom altijd voor voldoende saus zodat alles lekker sappig blijft.

8. De smaakmakers 

De smaakmakers in stoofvlees worden ‘het bouquet’ genoemd: een mengsel van groenten, kruiden en specerijen. Denk voor de groenten aan wortelen, ajuinen, knoflook en prei, en voor de kruiden aan salie, tijm, rozemarijn, laurier en kruidnagel.

9. Kruid pas op het einde

Door de smaakmakers van je bouquet barst je stoofpot al van smaak. Pas daarom op met peper en zout en voeg deze pas op het einde toe nadat je van het stoofvlees geproefd hebt. Vaak zal je stoofpotje niet veel kruiding meer nodig hebben.

10. Geef je stoofvlees een pittige toets

Het smakelijkste stoofvlees mag (of moet) een pittig accent krijgen. Dat kan door er een boterham die royaal besmeerd is met mosterd bij te doen. Door die boterham wordt je saus overigens ook extra gebonden.

Drie recepten voor het ultieme stoofvlees 

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

 

Lees ook...