Stoofvlees met gebakken appeltjes

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op het Bot: Het Rund

Ontdek de meest fantastische barbecue gerechten

Ontdek de meest fantastische barbecue gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kg stoofvlees
100 g bloem
2 ajuinen, grof gesnipperd
0,5 flesje bruin bier
200 g bruine fond (gelatinevorm)
1 kruidenboeket (tijm, laurier, peterselie)
2 sneetjes brood, zonder korst
2 el mosterd
1 kg vastkokende aardappelen (bv. Charlotte)
4 appelen
1 el suiker
boter - peper - zout

maak het vlees:

Snijd het vlees in stukken naar gewenste grootte en kruid met peper en zout. Haal het vlees door de bloem en schud de overtollige bloem eraf.

Smelt een klontje boter in de pan en kleur de helft van het vlees hierin aan. Schep het vlees over in een grote kookpot met stevige bodem. Bak de rest van het vlees en doe het bij in de kookpot.

Kleur de ajuin in de pan waar het vlees in gebakken is. Doe de jus en de ajuin bij het vlees en roer alles goed door. Strooi nog een beetje bloem op het vlees als bindmiddel. Bevochtig met bruin bier en doe de fond erbij. Roer goed door en laat alles eventjes koken.

Voeg het kruidenboeket toe. Besmeer de boterhammen met mosterd en leg ze bij op het vlees. Draai het vuur lager en laat het stoofvlees 90 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pot.

kook de aardappelen en bak de appelen:

Schil de aardappelen. Kook gaar in licht gezouten water en giet af.

Schil de appelen, snijd het klokhuis eruit en versnijd in partjes. Bak de appelpartjes aan in de pan met een klontje boter. Strooi er een beetje suiker over wanneer ze goudbruin kleuren zodat ze mooi karamelliseren.

serveren:

Verdeel de aardappelen over vier voorverwarmde borden en schep het vlees erbij. Serveer samen met de gebakken appeltjes.Inspiratie & blog