Volg De Smaaktoerist naar Gent!

Goesting in een roadtrip vol lekkere wendingen? Volg dan Jeroen De Pauw op zijn culinaire reis naar Gent! Hij fietst er over wonderlijke wegen, proeft van lokale lekkernijen en kookt kort & krachtig met z’n buit in De Smaaktoerist 3.0

Misschien ben je er al eens gaan pierewoaje. Of heb je er een serieus stuk in je kluute gehad. Of ben je er een frietse goan stekke. In Gent kan je Feesten, Eten en Goed Leven. Het culinaire zit echt ingebakken in het DNA van de Gentenaar. De burgers zijn eigenwijs én eigentijds. Ze borrelen van talent en goesting. Dat ontdekt ook Jeroen De Pauw in deze aflevering van De Smaaktoerist.

Hij vindt het een stad uit de duizend, die Negenduizend. Met vree veel monumenten. Met het lekkerste op de Groentenmarkt. Of zoals ze in Gent zeggen: de Groenselmort. Daar staat het mekka van de mosterd dat druk bezocht wordt door Belg en Buitenlander: Tierenteyn. Jeroen ontmoet er Rani, de huidige generatie mosterdmakers. Zij onderneemt pittig, maar met respect voor de traditie. Onze Smaaktoerist probeert haar het geheime mosterdrecept van meer dan 160 jaar oud te ontfutselen. Benieuwd of dat lukt? Kijk dan zeker naar De Smaaktoerist!

Wist je trouwens dat Gent één van de oudste steden in België is? Maar Gent is zeker niet OUT. Integendeel! Net zoals New York haar Chelsea Market heeft en Barcelona haar Boqueria, heeft Gent: de Lousbergmarkt. Een hippe foodmarkt en dus the place to be voor onze Smaaktoerist. Jeroen vindt er brood, groenten en een gezellige kantine. En ook kaas, veel kaas. In de kaasmakerij Het Hinkelspel laat hij zijn oog vallen op hun paradepaardje: de blauwschimmelkaas - de eerste blauwe kaas van België! Een feest voor zijn smaakpapillen, zo blijkt. En ook hun verhaal prikkelt zijn zintuigen: Het Hinkelspel is een coöperatieve, bestaat al sinds 1983 en draagt de korte keten, de kwaliteit van producten en Fair Trade hoog in het vaandel. Dat vindt Jeroen vree wijs en vooral: naar meer smaken. Ook bij knol&kool in het centrum van de stad komt hij aan z’n trekken, want de vegan superette draagt dezelfde filosofie uit: ze produceren lokaal en duurzaam. Een ideologie die stevig zit geworteld in de Gastronomische Gentenaar.

En dan van het bord naar het glas. Te beginnen bij bier. De Gentse binnenstad telde ooit veel brouwerijen. Gelukkig komt de trend terug. Met microbrouwerijen zoals Dok Brewing Company in de hippe Hal 16 en Stroom dat brouwt zonder gas. Maar ook de iets grotere stadsbrouwerijen komen terug naar de Kuip. De bekendste is Gruut. Daar brouwen ze niet met hop, maar met kruiden. Een verhaal dat ook de broers Geert en Jan inspireerde. Onder de vlag Heynsquared maken ze apero’s op basis van Gentse kruiden. Doe net zoals onze Smaaktoerist Jeroen en ga met Geert wildplukken. Geert is stadsecoloog en tovert groen onkruid om tot geel goud. 

Kruiden in je drankje, dat was ook de insteek voor de makers van RoomeR. Intussen hebben zij ook een non-alcoholische variant van hun aperitief met vlierbloesem. Nog zo’n gezond alternatief serveren ze bij Yugen. Zij maken kombucha. 100% biologisch én 200% lokaal.

Gent is dé veggiehoofdstad van Europa. Dat weet ook de internationale foodscene. Als eerbetoon kookt onze Smaaktoerist Jeroen daarom in de stadstuintjes van de Boerse Poort. Met op het menu: een steak van knolselder met een jasje van mosterd van Tierenteyn, een frisse kruidensalade met een crumble van blauwe kaas van Het Hinkelspel en vermout van Geert en Jan als apero. Horen we jou al watertanden? Het recept vind je hier!

Wil je na dat lekkers je zoete tand vullen met chocolade? Ook dan zit je goed in Gent. Meesterchocolatier Joost Arijs is dan zeker de stop waard.

Is je honger nog niet gestild? Snij dan deze website aan voor kilo’s foodadvies. Je merkt het: Gent smaakt altijd! Met de smaakvolle groeten van onze Smaaktoerist Jeroen en Culinair Gent.

Lees ook...