Waterzooi met kasteelaardappelen

Een recept van Peter Goossens, zoals gezien in Meesterlijke Klassiekers
Foto: Karl Bruninx ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 kippenbillen
2 selderstengels
0,5 stengel preiwit
1 ui
1 takje tijm
1 laurierblaadje
1 teentje knoflook
4 peperbollen
800 ml kippenbouillon
700 g Belle de Fontenay-aardappelen
1 klontje boter
peterselie
1 wortel
3 selderstengels
1 stengel preiwit
15 g boter
1 msp cayennepeper
4 eierdooiers
160 ml room
0,5 citroen, het sap
3 el kervel
peper van de molen - zout

Bereiden:

Maak de kip:

Leg de kippenbillen in een ruime pot. Voeg de groenten, aromaten (tijm, laurier, knoflook), peperbollen en kippenbouillon toe. Breng het geheel aan de kook.

Zet de pot van het vuur en schuim de onreine delen af met een schuimspaan. Zet de pot terug op het vuur en laat nog 40 minuten garen op een rustig vuur.

Haal de kip uit de pan en houd warm. Passeer de kippenbouillon en houd apart.

Maak de kasteelaardappelen:

Schil de aardappelen en was ze. Snijd de uiteinden eraf en snijd de aardappel in de lengte in 2 of 4 gelijke delen, afhankelijk van de grootte van de aardappel. Snijd elk stuk in een tonvorm met ongeveer 6 gelijke vlakken.

Kook de kasteelaardappelen gaar in kokend, gezouten water. Giet af en voeg een klontje boter toe. Breng op smaak met peterselie, peper en zout en houd warm.

Maak de saus:

Snijd de groenten in julienne. Fruit ze in boter en breng op smaak met peper, zout en de cayennepeper. Bevochtig met de kippenbouillon en breng aan de kook. Voeg de kip en de kasteelaardappelen toe.

Maak een liaison van eidooiers en room. Voeg de liaison toe aan het geheel en breng het tot net onder het kookpunt. Kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg het citroensap en de fijngesneden kervel toe.

Uit het boek "Meesterlijke klassiekers"

Deze meesterlijke klassiekers gaan terug naar de essentie van onze Belgische keuken. Niets zo begeerd als onze eigenste steak met frieten, malse stoverij, smeuïge witloofrolletjes met kaas en hesp of noordzeetong in botersaus. Stuk voor stuk meesterlijke klassiekers die deel uitmaken van ons culinair erfgoed.

Dit boek is een bundeling van heerlijke gerechten en basistechnieken uit de goede oude Belgische keuken. Omdat 'eenvoud' zo lekker kan zijn. Zeker als je met de talloze schatten werkt die onze lucht, aarde en water rijk is. Bij elk gerecht legt Peter Goossens je stap voor stap uit hoe je jouw favoriete klassieker met echte Belgische smaken op tafel zet. Zonder franjes, simpelweg authentiek en smaakvol.

Werk je graag met degelijke ingrediënten en sta je met de glimlach in de keuken, dan zal dit boek je zeker plezieren. Laat je stap voor stap leiden en laat gaandeweg een stukje van jezelf in elk gerecht sluipen. Creëer je eigen culinaire erfgoed, koester het en deel dit met al wie je lief hebt.

  • Titel: Meesterlijke klassiekers
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-639-4
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Karl Bruninx
Lees meer over Meesterlijke klassiekers

Inspiratie & blog