Vleesbrood met kriek en zilveruitjes

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 ui
60 g boter
2 eieren
1 witte boterham
800 g gehakt
40-tal zilveruitjes
100 g fijne griessuiker
2 dl kriekbier
1 el maïszetmeel
40-tal krieken op sap

Bereiden:

Snij de ui fijn en stoof in 20 g boter. Kluts de eieren en week hierin het kruim van de boterham. Meng alles door het gehakt en kruid eventueel bij met peper van de molen en zout.

Maak de handen goed nat en vorm ‘een brood’ van het gehakt. Strijk met de natte handpalm het oppervlak zo glad mogelijk. Leg het vleesbrood op een siliconenmatje op een bakplaat. Bak het vleesbrood in 40 minuten gaar op 160 °C.

Laat de zilveruitjes 30 seconden in water koken, spoel ze onmiddellijk in koud water en pel ze. Laat de rest van de boter smelten en kleur er de zilveruitjes in. Kruid met peper van de molen en zout en strooi er de suiker over.

Laat even karamelliseren en blus met het kriekbier. Laat even doorkoken en bind de saus met het maïszetmeel. Giet de krieken door een zeef en voeg ze bij de saus.

Serveren:

Snij het vleesbrood met een heel scherp mes in dikke plakken. Schik ze op een schotel en lepel er de saus met de zilveruitjes en krieken rond. Serveer met vers brood of natuuraardappelen.

Uit het boek "Heerlijk van bij ons"

Zalig zilte Noordzeegarnalen, bitterzoet grondwitlof, ambachtelijk gebakken peperkoek, pittige Damse mokke, lekkere Luikse stroop, botermals blauw-wit en seizoenverse Mechelse asperges. Ze zijn allemaal van 'ons'. En van bij ons.

We koesteren deze heerlijke, meestal seizoens- en streekgebonden basisproducten en gaan er graag mee aan de slag. We toveren ze om tot de beste gerechten, van makkelijk tot iets uitdagender, van dagelijkse kost tot zondagse familielunch. Maar altijd lekker Belgisch!

Dit boek biedt je maar liefst 50 mooie recepten uit het allerbeste van de Belgische keuken. Wedden dat je zo de week rond bent?

  • Titel: Heerlijk van bij ons
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 170 x 215mm
  • ISBN: 978-90-5916-655-4
  • Pagina's: 128
  • Fotografie: Luk Thys
  • Redacteur: Patrick Caignau
Lees meer over Heerlijk van bij ons

Inspiratie & blog