Vegan cinnamon rolls

Uit het boek No meat, no nonsense
Foto: Foodphoto ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
250 ml plantaardige melk
50 gr plantaardige bakboter
20 gr rietsuiker
350 gr bloem
1 snuifje zout
1 appel
90 gr plantaardige boter op kamertemperatuur
80 gr bruine suiker
10 gr kaneelpoeder
80 gr bloemsuiker
0,5 buisje
1 el

Bereiden:

Roer in een grote kom de wat opgewarmde melk, gesmolten boter en de suiker door elkaar. Zorg dat het mengsel lauw is. Meng de gist gelijkmatig door het mengsel en laat 1 minuut activeren. Meng 300 gram van de bloem en een snufje zout door het mengsel. Dek de kom af met een handdoek of plasticfolie en zet op een warme plaats om 1 uur te rijzen.

Verwarm de oven voor op 180˚C. Na 1 uur zou het deeg bijna verdubbeld moeten zijn in omvang. Verwijder de handdoek of folie en voeg nog eens 50 gram bloem toe. Meng goed en stort uit op een met bloem bestoven oppervlak.

Kneed het deeg lichtjes, voeg zo nodig extra bloem toe, totdat het deeg net zijn plakkerigheid verliest en niet aan het oppervlak blijft plakken. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote rechthoek van ongeveer 1 centimeter dik. Rasp de appel fijn.

Verdeel de zachte vegan boter gelijkmatig over het deeg en bestrooi met de geraspte appel, bruine suiker en kaneel. Rol het deeg op en knijp de naad waar het deeg overlapt dicht. Leg met de naad naar beneden op het werkvlak en snijd de rol in gelijke stukken van ongeveer 4 centimeter dik. Plaats de kaneelrolletjes plat op een beboterde bakplaat en dek af met plasticfolie. Laat 30 minuten op een warme plaats rijzen.

Verwijder de plasticfolie en bak de kaneelbroodjes in de voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 25-30 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Bereid het glazuur. Klop in een mengkom de poedersuiker, melk en vanille tot een gladde massa. Besprenkel de cinnamon rolls terwijl ze nog warm zijn gelijkmatig met glazuur.

Inspiratie & blog