Varkenskotelet met Blackwellsaus en frietjes

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op het bot: Het Varken

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 varkenskoteletten van 180 gram elk
100 gr boter
2 dl bruine kalfsfond
2 dl room
200 gr verse pickles
verse frietjes
1 bussel waterkers
peper - zout

Bereiden:

Kruid de varkenskoteletten met peper en zout. Bak ze aan beide kanten mooi bruin in wat boter. Neem het vlees uit de pan als het gaar is. Giet het overtollige vet weg. Voeg de bruine fond toe en laat de bakresten losweken. Voeg de room toe, laat voor de helft inkoken. Zeef de saus door een fijne zeef. Werk af met enkele lepels pickles naar smaak. Kruid eventueel bij met nog een beetje peper en zout.

Serveren:

Bak de frietjes mooi bruin. Serveer met takjes waterkers

Uit het boek "Tot op het bot: het varken"

Dit is het ultieme kookboek voor liefhebbers van varkensvlees. Met meer dan 35 lekkere gerechten van Johan Segers.

Of het nu gaat om een eenvoudige varkenskotelet, een BBQ-klassieker zoals gebakken ribbetjes, een verfijnde kroket van varkenspoot, een klassieke hutsepot of een stoverij – Johan Segers maakt van elk gerecht zijn eigen persoonlijke en verrassende interpretatie.

Hij neemt ook moderne gerechten onder handen, zoals pasta carbonara, dimsum met mager varkensvlees, een pitabroodje met krokante spekreepjes en een gewokte varkenskarbonade. Onder zijn deskundige begeleiding mag je ook zelf voor slager spelen. Hij leidt je langs de bereiding van droge worsten en kopvlees, zonder dat je daar ervaring voor hoeft te hebben. Hij organiseert zelfs een heus varkensfeest met de bereiding van een varkentje aan het spit.

Wie meer wil weten over het lekkere varken vindt in dit boek bovendien tal van praktische tips, gesprekken met kwekers van bijzondere varkensrassen en een overzicht van gedroogde Europese hammen en worsten. Om het helemaal compleet te maken besteedt hij nog aandacht aan tien misverstanden over het varken, met tien verrassende stellingen.

Eet smakelijk met deze ode aan het lekkere varken!

Lees meer over Tot op het bot: het varken

Inspiratie & blog