Tongscharreepjes met tartaar

Tongscharreepjes met tartaar
Een recept van njam! chef Jan Buytaert
Ook in njam! boek Bier zkt vis
Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de tartaar:
2 grote, zoetzure augurken
2 hardgekookte eieren, gepeld
1 bussel lente-uitjes
0,5 bussel platte peterselie
2 el kappertjes
2,5 dl stevige mayonaise
2 citroenen
tabascosaus
Voor de tongscharreepjes:
4 gefileerde tongscharren van +- 250 gr elk,
2 eieren
1 doosje panko
peper - zout
Recept afdrukken

Bereiden:

Voor de tartaar:

Snijd de augurken en de gepelde, gekookte eieren in grove dobbelstenen. Snijd de lente-uitjes fijn. Hak de platte peterselie. Meng de augurken, de eieren, de groene kruiden en de kappertjes met de mayonaise en breng ze op smaak met een beetje citroensap en een scheutje tabascosaus.

Voor de tongscharreepjes:

Snijd elke tongscharfilet in 3 lange strips en kruid ze met peper en zout. Verwarm de frituur tot 170 °C. Klop de 2 eieren los. Vul een soepbord met deze eieren en een ander bord met de panko. Haal de filets eerst door de eiermix en daarna door de panko. Schud er het overtollige paneermeel af. Bak de tongscharreepjes bruin en krokant in de frituur. Neem ongeveer 6 stuks per bakbeurt in een kleine huishoudfrituurpan en frituur ze gedurende ongeveer 3 minuten. Schud ze dan uit op keukenpapier. Lepel de tartaar op de bodem van de borden en schik er de tongscharfilets op. Geef nog een partje citroen per persoon mee aan tafel.

Biertip van Jan:

Krokant gebakken visreepjes en een klassieke tartaar met beet, daar hoort een kordaat bier bij. De Hopus loopt als goud in het glas en zet er een prachtige kraag bovenop. Met veel (maar liefst vijf soorten) hop, een licht oud jeneversmaakje en vooral een schitterende, elegante, droge afdronk past maar één koosnaampje: een stevig, bitter blondje. Zo kennen we ze graag.

Beoordeling