Tongscharreepjes met tartaar

Een recept van Jan Buytaert

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 grote, zoetzure augurken
2 hardgekookte eieren, gepeld
1 bussel lente-uitjes
0,5 bussel platte peterselie
2 el kappertjes
2,5 dl stevige mayonaise
2 citroenen
tabascosaus
4 gefileerde tongscharren van +- 250 gr elk,
2 eieren
1 doosje panko
peper - zout

Bereiden:

Voor de tartaar:

Snijd de augurken en de gepelde, gekookte eieren in grove dobbelstenen. Snijd de lente-uitjes fijn. Hak de platte peterselie. Meng de augurken, de eieren, de groene kruiden en de kappertjes met de mayonaise en breng ze op smaak met een beetje citroensap en een scheutje tabascosaus.

Voor de tongscharreepjes:

Snijd elke tongscharfilet in 3 lange strips en kruid ze met peper en zout. Verwarm de frituur tot 170 °C. Klop de 2 eieren los. Vul een soepbord met deze eieren en een ander bord met de panko. Haal de filets eerst door de eiermix en daarna door de panko. Schud er het overtollige paneermeel af. Bak de tongscharreepjes bruin en krokant in de frituur. Neem ongeveer 6 stuks per bakbeurt in een kleine huishoudfrituurpan en frituur ze gedurende ongeveer 3 minuten. Schud ze dan uit op keukenpapier. Lepel de tartaar op de bodem van de borden en schik er de tongscharfilets op. Geef nog een partje citroen per persoon mee aan tafel.

Biertip van Jan:

Krokant gebakken visreepjes en een klassieke tartaar met beet, daar hoort een kordaat bier bij. De Hopus loopt als goud in het glas en zet er een prachtige kraag bovenop. Met veel (maar liefst vijf soorten) hop, een licht oud jeneversmaakje en vooral een schitterende, elegante, droge afdronk past maar één koosnaampje: een stevig, bitter blondje. Zo kennen we ze graag.

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog