Tarte Tatin

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in De Gastentafel
Foto: Roos Mestdagh ©

Onze njam! chefs wijzen je de weg naar Snel, Makkelijk & Lekker koken!

Onze njam! chefs wijzen je de weg naar Snel, Makkelijk & Lekker koken!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
100 gr witte suiker
100 gr rietsuiker
1 vanillestok
1 kaneelstokje
2 steranijs
1 tonkaboon
0,5 limoen, het sap
2 el gezouten boter
8 appels
1 vel bladerdeeg
appelsiengelei
vanille-ijs

Bereiden:

Maak eerst de karamel: doe de witte suiker en de rietsuiker in een steelpannetje. Laat smelten op het vuur. Voeg de pitjes van een vanillestok, een kaneelstokje, 2 steranijs en een tonkaboon toe.

Wanneer de karamel de gewenste kleur heeft mag het limoensap erbij. Voeg er nog twee lepels gezouten boter aan toe en zeef de karamel boven een bakplaat met een bakpapiertje er in. Laat afkoelen in de koelkast.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in dunne schijfjes.

Neem de vormpjes voor de taartjes en leg er twee laagjes plasticfolie in. Leg op de bodem enkele brokjes van de afgekoelde karamel en daarbovenop een laagje appelschijfjes. Vervolgens weer enkele brokjes karamel en herhaal dit proces tot de vormpjes volledig gevuld zijn.  Plooi de plasticfolie nu dicht, zet alle vormpjes op een bakplaat en bak de taartjes gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.

Neem een ronde dresseerring met ongeveer dezelfde diameter als de taartvormpjes en steek hiermee de bodems voor de taartjes uit. Leg de bladerdeegbodems op een velletje bakpapier op een bakplaat. Leg er vervolgens nog een velletje bakpapier en een andere bakplaat bovenop zodat dat bodems mooi plat blijven. Bak ze een kwartiertje af op 180 graden.

Haal de bladerdeeg en de tarte tatins uit de oven en laat afkoelen.

Snij de plasticfolie rondom de taartjes weg, leg de bladerdeegbodem op de taartjes en draai ze om. Verwijder ook de rest van de plasticfolie.

Serveren:

Zet de taartjes opnieuw op de bakplaat en bak ze gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden zodat ze lauwwarm zijn.

Smeer de tarte tatins in met een laagje sinaasappelgelei en werk af met een bolletje vanille-ijs. 

Uit het boek "De Gastentafel"

Een etentje organiseren voor vrienden of familie, leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd met potten en pannen in de weer bent terwijl je gasten er zijn? En dat je niets vergeet? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een stresserende avond of heerlijk ontspannen samenzijn rond een tafel vol lekkers waar jij en je gasten, met volle teugen van kunnen genieten! De Gastentafel serveert 10 menu's die je bijna volledig op voorhand kan maken, voorzien van een handige boodschappenlijst waarop alle ingrediënten staan die je nodig hebt. Maar er is meer! Elk menu wordt voorafgegaan door een overzicht waarop je stap voor stap de voorbereidingen van de gerechten kan volgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat je leiden door de njam-chefs, blijf ontspannen tijdens het koken en geniet van het vooruitzicht op een gezellige avond!

Lees meer over De Gastentafel

Inspiratie & blog