Spaghetti met sardientjes uit Sicilië

Een recept van Peppe Giacomazza, zoals gezien in Njamma Mia!
Foto: Roos Mestdagh ©

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 eieren
200 g rimacinatabloem
2 el olijfolie
250 g sardientjes
0,5 rode ui, fijngehakt
2 el pijnboompitten
1 el rozijnen geweekt in marsala
2 el gehakt venkelgroen
15 cl witte wijn
15 cl visbouillon
1 el geraspte pecorino
2 el paneermeel
1 el gehakte peterselie
2 takjes venkelgroen
versgemalen zwarte peper

Bereiden:

Maak de spaghetti:

Maak een kuiltje in de bloem, kneed er de eieren door. Kneed het tot een soepel deeg en rol op tot een bolletje. Wikkel in folie en plaats 15 minuten in de koelkast. Rol het deeg uit en draai door de pastamachine tot spaghetti. Kook de pasta beetgaar in ruim gezouten water met olijfolie. Giet af.

Maak de saus:

Verwijder de graten en vliezen van de sardientjes, spoel ze goed af onder koud stromend water en hak fijn. Verwarm de olijfolie, bak de ui glazig en voeg de sardientjes toe. Doe de pijnboompitten en rozijnen erbij. Blus af met witte wijn en visbouillon en laat de saus kort inkoken. Schep de venkel erdoor en besprenkle met olijfolie.

Werk af: 

Schep de spaghetti door de saus en voeg  pecorino, paneermeel en gehakte bladpeterselie toe. Verdeel de spaghetti over de borden en werk af met enkele druppels olijfolie. Garneer met een takje venkel en kruid af met peper.

Uit het boek "Peppe’s Bella Vita"

Waar is het leven mooier dan in een échte Italiaanse pizzeria? In de keuken van een volkse trattoria in Bologna misschien, waar een struise mamma puur op buikgevoel de pasta maakt, zoals moeder het haar heeft geleerd. Of op het rijstfestival op het platteland van Verona. Honderden koks maken er hun beste risotto klaar, honderdduizenden mensen proeven en genieten. Je gelooft je ogen niet!

In mijn vorige boek Njamma Mia! hebben we al een reis gemaakt langs de twintig Italiaanse regio’s. Nu keren we terug voor de drie gerechten die het leven in Italië smaak geven: pizza, pasta en risotto. Ik verklap je alle keukengeheimen en vertel je ook de verhalen, legendes en tradities achter de producten en recepten. Mijn broer Gaspare selecteerde lekkere Italiaanse wijnen en er zijn zelfs adresjes voor wie op reis wil naar Napels, Bologna of Verona.

Hoe bak je een luchtige, krokante pizza? Met welke rijst maak je de beste risotto? En hoe voorkom je dat ravioli openbarst tijdens het koken? In dit boek leg ik je de spelregels voor pizza, pasta en risotto in detail uit. De basisrecepten worden stap voor stap getoond en zijn het vertrekpunt voor veertig heerlijke recepten. Sommige heb je misschien gezien op njam! of geproefd in La Botte, andere ontdek je hier voor het eerst.

Aan de slag dus! Italiaans koken is reizen, een verhaal vertellen met ingrediënten en feestvieren met al je zintuigen. Dek de tafel, nodig je vrienden en familie uit en het feest kan beginnen! La vita è bella… in cucina ed a tavola!

  • Titel: Peppe’s Bella Vita
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-839-8
  • Pagina's: 216
  • Fotografie: Roos Mestdagh en Koen Bauters
Lees meer over Peppe’s Bella Vita

Inspiratie & blog