Soep van waterkers met balkjes gerookte paling

Een recept van Peter Goossens

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
100 g ui
125 g bleekselder
250 g bintjes
30 cl groentebouillon
2 botten gewassen waterkers
150 g gewassen spinaziebladeren
3 sneden toastbrood
40 g ongezouten boter
200 g gerookte paling
5 cl room
enkele zilveruitjes op zuur

Bereiden:

Maak de soep van waterkers:

Snijd de stelen van de waterkers en houd ze apart. Snijd de uien, prei, selder en aardappelen in stukken. Stoof de gesneden uien en prei aan in bruisende boter, zonder de groenten te laten kleuren. Voeg de selder en de aardappelen toe samen met de stelen van de waterkers. Bevochtig met de groentebouillon en kook in 15 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten de spinazie en de waterkers toe. Houd wat waterkersblaadjes apart voor de afwerking! Mix de soep heel fijn en kruid met peper en zout.

Maak de fijne croutons:

Snijd de sneden brood, zonder korsten, in fijne croutons. Bak de croutons kort goudgeel in een klontje boter, en kruid met peper en zout. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Maak de balkjes gerookte paling:

Verwijder het vel van de gerookte paling en verwijder de graten, of laat dit door uw visboer doen. Schraap de vetrand eraf met een mesje en snijd daarna in kleine balken.

Serveren:

Verdeel de warme soep in bowls en lepel er wat lichtopgeslagen room over. Werk af met blaadjes waterkers, de fijne croutons, enkele fijngesneden zilveruitjes op zuur en de stukjes paling.

Uit het boek "Passie voor Product: België"

Elke ochtend worden er bij Peter Goossens in zijn Hof van Cleve superverse grondstoffen van ongelooflijke kwaliteit geleverd. Meestal zijn het producten van lokale boeren, kwekers en vissers. Met hen volgt hij de seizoenen en creëert hij de lekkere en verfijnde gerechten waarmee zijn restaurant tot de wereldtop behoort.

In dit boek brengt hij een ode aan zijn favoriete en meesterlijke producten uit ons land en aan de mensen die elke dag voor deze culinaire rijkdom zorgen. Een aantal van deze producten is zelfs zo uniek dat je ze nergens anders ter wereld vindt. Bij elk product creëerde hij twee recepten die elke thuiskok kan maken.

Die recepten lijken ingewikkeld, maar dat is slechts schijn. Ze hebben een duidelijke receptuur, die in aparte bereidingen is onderverdeeld. Elk onderdeel wordt grondig uitgelegd en is meermalen getest, zodat het foutloos bereid kan worden. Door het recept op die manier onder te verdelen kun je het ook naar je hand zetten. Of je combineert enkele onderdelen tot je eigen unieke gerecht of je maakt het volledig zoals Peter Goossens het hier voorstelt. Zo kook je op driesterrenniveau, maar zonder dat het je bloed, zweet en tranen kost. Je zult verrast zijn door het resultaat.

Naast de meer dan 30 recepten vind je ook een illustratieve foto van een signatuurgerecht van Hof van Cleve. Alleen de onderdelen van dit gerecht zijn vermeld, maar geen receptuur. Dit driesterrengerecht dient als inspiratie voor de meer gevorderde thuiskok om ermee aan de slag te gaan!

  • Titel: Passie voor Product: België
  • Uitvoering: Hard cover
  • Afmetingen: 197 x 229
  • ISBN: 978-90-5916-838-1
  • Pagina's: 228
  • Fotografie: Bart Van Leuven & Piet de Kersgieter
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Passie voor Product: België

Inspiratie & blog