Soep van geroosterde bloemkool, uien en kikkererwten

Foto: Emma Lee ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 el olijfolie
550 gr bloemkoolroosjes en -steeltjes
1,5 tl korianderzaad
1,5 tl komijnzaad
0,5 tl chilivlokken
3 teentjes look
950 ml groentebouillon
450 gr gekookte kikkerwten, uitgelekt
2 el citroensap
peper - zout
100 gr boerenkool, hele bladeren
1 el olijfolie
1 tl chilivlokken
1 tl gerookt paprikapoeder
1 scheutje chili-olie

Bereiden:

Verwarm de oven tot 170 °C.

Schenk 1½ eetlepel van de olijfolie (als je niet zo van het afmeten bent is een scheut ook prima) aan een uiteinde van een grote braadslee. Leg de uien met het snijvlak naar beneden en goed tegen elkaar aan in de olie. Dek ze af met een stuk aluminiumfolie, steek dat weg langs de randen en rooster de uien 40 minuten tot ze zacht worden en van onderen goudbruin zijn.

Hussel intussen de bloemkoolroosjes met nog 2 eetlepels van de olijfolie, het koriander- en komijnzaad en de chilivlokken in een grote kom. Voeg zout en peper toe.

Haal de aluminiumfolie van de uien en spreid de bloemkool in een enkele laag uit in de braadslee. Zet hem nog 25 minuten in de oven.

Voeg de hele knoflooktenen toe en schep de groenten (ook de uien) om. Rooster alles nog 20 minuten tot de groenten zacht en goudbruin zijn.

Laat afkoelen tot je de uien en knoflook kunt pellen en doe alles behalve de velletjes in een grote pan. Voeg de groentebouillon en kikkererwten toe en breng op laag vuur aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten en kikkererwten volledig zacht zijn.

Maak intussen de pikante boerenkoolchips terwijl de oven heet is. Scheur de boerenkool in hapklare stukjes en hussel ze met de olijfolie, chilivlokken en het paprikapoeder. Voeg zout en peper toe. Spreid de boerenkool uit in een grote braadslee en zorg dat er ruimte tussen de bladeren zit en dat ze in een enkele laag liggen. Bak ze 6-8 minuten en schud ze halverwege om, tot ze krokant zijn en net bruin worden. Bedenk dat deze tijd kan variëren afhankelijk van hoe zacht of hard de boerenkool is, dus begin na 2 minuten met checken of ze al klaar zijn om te worden omgeschud en reken op een paar minuten extra baktijd als de bladeren heel hard zijn. Laat afkoelen in de braadslee. De chips worden dan nog krokanter.

Maal de soep als hij klaar is in een krachtige blender fijn; doe dat in twee porties en schenk de eerste portie terug in de pan als hij fluweelzacht is. Herhaal met de rest van de soep en warm hem zachtjes op tot hij kokend heet is. (Je kunt de soep ook met een staafmixer in de pan pureren – hij wordt dan alleen niet zo fluwelig.) Proef de soep en voeg zo nodig smaakmakers toe. Een kneepje citroensap haalt alle smaken op.

Serveren:

Serveer de soep in warme kommen, met de krokante boerenkoolchips en een scheutje chiliolie.

Inspiratie & blog