Savooistoemp met een gefrituurd ei en spek

Een recept van Johan Segers

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
0,5 savooikool
4 bloemige aardappelen
4 eieren (+ reserve)
4 sneetjes spek
peper - zout - nootmuskaat
boter

Bereiden:

Haal de buitenste bladeren van de savooi, snijd de bladnerven weg en snijd de rest van de buitenste bladeren in fijne reepjes.

Verhit een frituurpan op 170 graden en frituur daarin de reepjes tot ze krokant zijn. Kruid ze lichtjes met zout. Houd ze apart voor het garnituur.

Snijd de rest van de savooi in reepjes en blancheer ze 3 tot 4 minuten in kokend water. Haal ze uit het water en laat uitlekken.

Schil en kook de aardappelen. Laat ze uitlekken. Leg ze in een kom met een flinke klont boter en plet ze. Meng er vervolgens de savooireepjes onder tot je een smeuïge stoemp krijgt.

Verhit de frituurpan tot 180 graden. Breek een ei in een schaaltje en laat het voorzichtig in de hete olie glijden. Bak maximaal twee eieren per keer. Schep met een houten lepel het weglopende wit over de dooiers zodat je een mooie, ronde vorm krijgt. Draai de eieren na 45 seconden voorzichtig om met een schuimspaan en laat ze nog 1 minuut verder garen. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bak de stukjes spek krokant. Maak het braadvocht los met wat bruine fond en serveer dit als saus.

Serveren:

Neem een keukenring en leg die in het midden van een bord. Lepel daarin de savooistoemp en druk lichtjes aan. Verwijder de ring. Leg een gefrituurd ei op de stoemp, versier met wat gefrituurde savooireepjes en leg er de stukjes spek rond.

Inspiratie & blog