Risotto met saffraan

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 gr kalfsschenkel
1 wortel, in grove stukken
1 preiwit, in grove stukken
1 stengel selder, in grove stukken
1 tomaat
1 scheutje olijfolie
1 snuifje zeezout
1 ui, fijngesn
2 el olijfolie
1 kop Italiaanse rijst
2 el witte wijn
5 saffraandraadjes
2 koppen bouillon
50 gr geraspte grana padano

Risotto met saffraan is de trots van Milaan. Een klassieker die je zorgvuldig moet klaarmaken met de juiste rijst. De Italiaanse rassen arborio, carnaroli en vialone nano hebben korte, dikke korrels, die meer vocht absorberen zonder hun stevigheid te verliezen. Zo kun je dus een risotto maken die smeuïg én al dente is.

Bereiden:

Doe de ingrediënten voor de bouillon in een grote kookpot en zet ze net onder water. Voeg olijfolie en zout toe, breng aan de kook en laat anderhalf uur sudderen op een zacht vuur.

Stoof een ui glazig in olijfolie. Roer de risottorijst erdoor tot de korrels glazig zijn. Blus nadien met witte wijn. Voeg de saffraandraadjes toe en doe er een scheutje bouillon bij.

Roer de rijst tot de bouillon is opgenomen. Voeg opnieuw bouillon toe en herhaal deze werkwijze. Blijf bouillon toevoegen en roeren tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer een kwartier.

Werk af met grana padano, olijfolie en een klontje boter en serveer meteen.

Uit het boek "Njamma Mia!"

Bij La Botte houden ze allemaal zielsveel van Italië. Is het geen prachtig land? De landschappen en kunstschatten kunnen ze niet naar België halen. De echte Italiaanse keuken wel. Haar magie? Met drie, vier simpele ingrediënten creëer je al een rijk bord. Maar de formule werkt alleen met de beste producten. 

Op njam! heeft Peppe voor jullie de specialiteiten van twintig Italiaanse regio’s klaargemaakt. Maar de reis van Njamma Mia! is nog niet afgelopen! Hij nodigt jullie opnieuw uit in het mooiste land ter wereld. Hij vertrekt in Sicilië, waar zijn familie vandaan komt, en hij eindigt aan de voet van de Alpen. Zijn broer Gaspare reist mee en stelt bij elk streekgerecht zijn favoriete streekwijn voor.

  • Titel: Njamma Mia!
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-695-0
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Roos Mestdagh
Lees meer over Njamma Mia!

Inspiratie & blog