Progrèstaart

Uit het boek Bakkershart
Foto: Aniek Keijsers ©

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

taart taarten Even geduld...
120 gr suiker
90 gr hazelnoten
125 gr eiwit
120 gr suiker
750 gr slagroom
75 gr suiker
10 chocolaatjes

Bereiden:

Maak de nougatine:

Rooster de hazelnoten op een bakplaat bekleed met bakpapier in de oven ongeveer 15 minuten op 150 °C. Maak ondertussen een karamel van de basterdsuiker. Verwarm een pan met een dikke bodem en bedek de bodem met een laagje basterdsuiker. Laat karamelliseren en voeg stap voor stap de rest van de basterdsuiker toe.

Giet de karamel over de geroosterde hazelnoten. Wees voorzichtig, de karamel is erg heet en kan spetteren! Breek het na afkoelen in grove stukken en verwerk ze tot een grof kruim met de keukenmachine. De nougatine kun je het beste luchtdicht afgesloten bewaren.

Maak het hazelnootschuim:

Voor de broyage: maal de hazelnoten met de suiker fijn in de keukenmachine. Klop de eiwitten los met de garde in de standmixer. Als ze mooi luchtig beginnen te worden, voeg je de suiker toe en klop je het stevig op. Spatel met de hand de broyage door het stijfgeslagen eiwit. Doe het in een spuitzak. Teken 3 cirkels met een doorsnede van 18 cm op het bakpapier. Draai het papier om en leg het op een bakplaatje. Knip een puntje van de spuitzak en spuit 3 schuimbodems in de cirkels op het bakpapier. Bak de bodems in 35-40 minuten in een voorverwarmde oven. Laat ze na het na het bakken afkoelen op de bakplaat.

Serveren:

Klop de slagroom met de suiker stijf. Doe de slagroom in een spuitzak met een kartelspuitmondje. Leg de eerste bodem met de gebakken kant onder op een taartkarton. Spuit er een laag slagroom op. Leg de tweede laag schuim erop en breng weer een laag slagroom aan. Dek het af met de laatste plak schuim en leg deze nu met de gebakken kant boven. Smeer de taart rondom en aan de bovenkant af met slagroom. Zet de randen aan met nougatine. Spuit de rest van de slagroom op de taart en decoreer de taart met chocolaatjes. Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Inspiratie & blog