Plaatkoek met frambozen en shortbread

Foto: Chris Court, Ben Dearnley, William Meppem, Con Poulos, Anson Smart ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

plaatkoek plaatkoeken Even geduld...
160 gr poedersuiker
225 gr bloem
90 gr witte rijstebloem
1 tl vanille-extract

Bereiden:

Maak de frambozenjam:

Verwarm de frambozen en suiker in een grote antiaanbakkoekenpan op hoog vuur al roerend tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat onder voortdurend roeren 8-10 minuten doorkoken of tot de jam iets is ingedikt. Doe in een potje en laat afkoelen.

Maak de plaattaart:

Meng de boter, suiker, beide soorten bloem en de vanille in een foodprocessor tot een net samenhangend deeg. Halveer het deeg, dek de ene helft af met plasticfolie en zet in de koelkast. Rol de andere helft uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 4 mm. Zet 30 minuten in de koelkast of tot het is opgestijfd.

Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Steek met diverse maten steruitstekers sterren uit het uitgerolde deeg en bewaar alle deegresten. Leg de sterren op de bakplaat 10-15 minuten in de koelkast of tot ze stevig genoeg zijn om te verwerken.

Bekleed een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier en laat rondom 3 cm papier overhangen. Meng de deegresten met het bewaarde, gekoelde deeg en druk het met de bolle kant van een lepel op de bodem van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en zet 20 minuten in de oven of tot hij goudbruin is. Laat 15 minuten afkoelen.

Bestrijk de shortbreadbodem met de jam en leg de sterren erop; laat ze iets overlappen. Zet 20 minuten in de oven of tot de sterren goudbruin zijn. Laat volledig afkoelen in de vorm. Haal de plaatkoek uit de vorm, bestuif met de extra suiker en serveer.

Inspiratie & blog