Pizza met courgette en pesto

Een recept van Philippe Van den Bulck

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 middelgrote courgette
enkele basilicumblaadjes
10 gr bakpoeder
2 el olijfolie
1 dl lauw water
2 gr zout
80 gr basilicumblaadjes
50 gr basilicumblaadjes
1 dl olijfolie
1 el licht geroosterde pijnboompitjes
1 teentje look
peper

Bereiden:

Begin met het deeg: mix het water met de basilicumblaadjes, het zeezout en de eetlepels olijfolie. Zeef indien nodig. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder errond, giet de basilicum-emulsie in het kuiltje en kneed dit tot een vast, niet-kleverig deeg. Voeg indien nodig wat extra bloem toe. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het een kwartier rusten op een koele plaats.

Mix voor de pesto de basilicumblaadjes met de olijfolie, het teentje knoflook, de parmezaan, peper en zout tot een dikke, vloeibare pasta. Mix er tot slot kort de licht geroosterde pijnboompitjes door. Als je een vijzel hebt, kan je ervoor kiezen om de pesto op de authentieke manier te maken.

Snijd de courgette met behulp van een groenteschaaf in fijne plakjes van maximum 2 millimeter dik. Gril de courgetteschijfjes kort aan beide zijden op een gloeiend hete grillplaat zonder olie en kruid ze met peper en zeezout. Besprenkel na het grillen met wat olijfolie.

Verwarm de oven voor op 200 graden met daarin een bakplaat waarop vier kleine pizza’s passen. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot mooie, platte schijven van ongeveer 10 cm diameter en ongeveer 1 cm dik. Verdeel ze op een vel bakpapier dat op de voorverwarmde bakplaat past.

Leg de pizzabodems op de voorverwarmde bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Het is niet de bedoeling dat de bodems fel gaan kleuren.

Bestrijk de pizza’s met de pesto en schik er de courgetteschijfjes op. Verwarm de courgettepizza’s nog even kort in de oven, besprenkel met wat olijfolie en werk af met enkele basilicumblaadjes. Als je nog pesto over hebt kan je die erbij serveren.

Tip: Serveer de pizza’s als voorgerecht of als hoofdgerecht. Eventueel aangevuld met een slaatje van rucola, kerstomaatjes en mozzarella.

Inspiratie & blog