Pizza bianca met ham

Uit het boek Oak
Foto: Kris Vlegels ©

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 gr 00-bloem
500 gr water
8 gr droge gist
15 gr zout
250 gr crème fraîche (of mascarpone)
peper - zout
600 gr pizzadeeg
60 gr gekookte ham
1 snuifje gedroogde oregano
olijfolie

Bereiden:

Maak het pizzadeeg:

Kneed in een kom 250 g bloem, het water en de gist goed door en laat geen klonten zitten. Laat het deeg, afgedekt met keukenpapier, 4-5 uur op kamertemperatuur (18-20 °C) fermenteren. Leg na 4 à 5 uur deze ‘poolish’ (het voordeeg) in de kom van een foodprocessor en voeg de andere 250 g bloem toe. Kneed met de deeghaak 5 minuten. Voeg het zout toe en kneed totdat je een soepel deeg hebt.

Dek de kom af en laat het deeg 2 uur rusten op kamertemperatuur. Vorm vier porties van elk 300 gram (voor gewone pizza’s) of tien porties van 125 gram (voor minipizza’s), als het in volume verdubbeld is.

Leg de porties in een bak en laat ze afgedekt nog eens 2 uur rusten op kamertemperatuur. Als het deeg in volume verdubbeld is, duw het deeg dan met je vingers vanuit het midden in, zodat alle lucht in het deeg naar de randen wordt geduwd.

Maak de pizza: 

Meng de crème fraîche met de eidooier, zout en peper naar smaak. Warm de oven voor op 340 °C (pizza-oven) of op maximale temperatuur (gewone oven.) Verdeel het pizzadeeg in porties van 300 gram en rol het met de deegroller uit. Bestrijk de pizza’s met het crème-fraîchemengsel en beleg met ui, ham en oregano. Besprenkel met olijfolie.

Bak de pizza’s af: 2 minuten in de pizza-oven of ongeveer 10 minuten in de heteluchtoven op een pizzasteen.

Inspiratie & blog