Pasteis de nata

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Download nu!

Download nu!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
120 gr fijne suiker
40 gr maïszetmeel
500 ml volle melk
2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg
zachte boter (voor tussen bladerdeeg)

Bereiden:

Maak de crème patissière: 

Klop de suiker, eidooiers en maïszetmeel in de keukenmachine tot een gladde massa. Verwarm de melk met de zaadjes van het vanillestokje en voeg het stokje zelf ook toe. Breng aan de kook en haal dan van het vuur. Laat de keukenmachine verder kloppen en voeg voorzichtig een derde van de warme melk toe aan het eimengsel. Klop goed, want in deze fase wil je niet dat je eieren gaan schiften. Doe het eimengsel terug in de pot met melk en plaats op het vuur. Breng aan de kook tot je een dikke massa krijgt. Haal de pudding van het vuur, bekleed met vershoudfolie (rechtstreeks op de pudding). Deze is klaar voor gebruik. 

Maak de bladerdeegbodem:

Neem een vel bladerdeeg en besmeer het met een dun laagje zachte boter. Leg het tweede vel bladerdeeg erbovenop. Rol uit tot 3 mm dikte. Rol je vellen strak op tot een lange worst en snij de uiteinden eraf. Snij stukjes van 1,5 cm dikte en duw met je handpalm plat zodat je een platte cirkel krijgt. Je ziet nu duidelijk een cirkelvormig patroon. Doe het bladerdeegjes in een muffinvorm en duw ze goed aan. Vul ze op met crème patissière en bak ze 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. 

Serveren:

Haal de pasteis de nata uit de oven en serveer met bloemsuiker (en kaneel). Optioneel kan je de pasteis de nata ook nog wat bestrooien met kristalsuiker en afbranden voor een krokant korstje.

Inspiratie & blog