Miserable met aardbeiencrème

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 g eiwit
75 g bloem
20 g zetmeel
37,5 cl volle melk
12,5 cl room
40 g roompoeder
4 eidooiers
480 g boter, op kamertemperatuur
50 g aardbeienconfituur
enkele druppeltjes rode kleurstof indien nodig
bakje atsina- of zoethoutcress
bloemsuiker
meringue in kleine toefjes

Bereiden:

Biscuit: Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop het eiwit stijf. Voeg, wanneer het eiwit begint op te stijven, langzaam 100 g kristalsuiker toe. Blijf kloppen tot het eiwit rechtop blijft staan. Meng de rest van de kristalsuiker met het amandelpoeder en schep beetje bij beetje door het opgeklopte eiwit. Roer er tot slot de bloem en het zetmeel door.

Bedek de bodem van een bakplaat met bakpapier en stort het beslag erop uit. Strijk uit, zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is over de bakplaat. Schuif het beslag in de oven en bak gedurende 15 tot 20 minuten tot het een goudbruine kleur heeft. Haal uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.

Botercrème: Breng de melk met het vanillemerg en de vanillestokjes langzaam aan de kook op een zacht vuur. Meng ondertussen de kristalsuiker met de room en voeg het roompoeder toe. Doe de eidooiers erbij en meng rustig.

Haal de vanillestokjes uit de warme melk en duw ze goed uit om de restanten van het merg te verwijderen. Doe een scheutje warme melk bij het roommengsel en roer goed door. Niet te vlug, anders bindt het mengsel te snel. Zet de melk terug op het vuur en roer het roommengsel erdoor. Blijf roeren tot je een dikke pudding hebt. Als er belletjes opkomen door de warmte, is de pudding klaar. Giet over in een koude kom, dek af met plasticfolie en laat gedurende 30 tot 40 minuten afkoelen in de koelkast. Klop de afgekoelde pudding glad. Meng er de aardbeienconfituur onder.

Draai de boter luchtig in de keukenrobot en voeg beetje bij beetje de pudding toe. Schep de gladde boterroom in een spuitzak.

Snij de biscuit overlangs in twee met een kartelmes of een zaagmes. Maak met de spuitzak mooie torentjes van botercrème op de onderste laag van de biscuit. Leg er voorzichtig, zonder te drukken, de tweede schijf biscuit op. Bestrooi met bloemsuiker. Versier met enkele toefjes gebakken meringue en de doormidden gesneden aardbeien. Werk af met atsina- of zoethoutcress.

Met dank aan

Hoogstraten Strawberries

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog