Looksoep met spek

Een recept van Dominique Persoone, zoals gezien in Soep!
Foto: Roos Mestdagh ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 bollen look
5 takjes tijm
2 blaadjes laurier
10 peterseliestengels
2 el olijfolie
100 gr spekblokjes
125 gr boter
125 gr bloem
peper - zout
Parmezaanse kaas

Bereiden:

Maak alle teentjes look los van de lookbollen. Breng een liter water aan de kook en doe alle teentjes look (met pel) erin. Breng aan de kook en laat 3 minuten garen. Giet de look vervolgens af en pel de teentjes.

Maak een bouquet garni van enkele takjes tijm, enkele blaadjes laurier en enkele peterseliestengels.

Breng een liter water aan de kook en doe de bouquet garni, de gepelde teentjes look en twee eetlepels olijfolie er in.

Blancheer de spekreepjes. Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur en doe de spekblokjes erin. Breng aan de kook.

Smelt 125 gram boter in een steelpannetje op het vuur. Voeg vervolgens 125 gram bloem toe en roer tot een korrelige, blonde roux.

Haal de bouquet garni uit de soep en mix de soep vervolgens glad. Voeg een deel van de blonde roux toe en laat de soep nog even opkoken (mix eventueel nog een keer zodat de roux volledig opgelost is). Breng op smaak met peper en zout.

Serveren:


Giet de spekjes af en meng ze onder de soep. Schep de looksoep in een diepe kom en geef ze een extra touch door er nog wat Parmezaanse kaas over te raspen.

Uit het boek "Soep!"

Geniet van een heerlijke kom soep met het nieuwe njam!-boek: Soep! Een verzameling van 50 hartverwarmende soeprecepten van o.a. Roger van Damme, Johan Segers, Jan Buytaert, Dominique Persoone, Peppe Giacomazza en Dagny Ros Asmundsdottir.

De geur van verse soep als je thuiskomt na een lange werkdag. De hartverwarmende hete kop die je opkikkert na een herfstwandeling. Maar ook dat frisse zoete soepje, dat verkoeling brengt op een zwoele zomerdag. Soepen zijn zo ongelooflijk veelzijdig; ze zijn er voor elk seizoen en iedereen wordt er blij van. En de vitamientjes … die krijg je er gratis en voor niks bij!

Dit boek brengt maar liefst 50 hartverwarmende soeprecepten, van onder andere je favoriete njam!-chefs, met elk hun typische kruiden, accenten, ingrediënten en afwerking. Van heerlijk doordeweeks tot indrukwekkend feestelijk. Vers en vooral, met liefde bereid.  Geniet van het koken en van elk overheerlijk … koemeke soep!

Lees meer over Soep!

Inspiratie & blog