Konijn met gedroogde vruchten

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 konijn van 2 kg
60 gr boter
3 uien
2 el bloem
0,5 l rundsbouillon
1 l bruin bier
1 takje tijm
1 laurierblaadje
4 dikke aardappelen
3 el olijfolie
6 takjes rozemarijn
2 sjalotjes
2 jonagoldappels
100 gr dadels
100 gr gedroogde abrikozen
100 gr gedroogde vijgen
100 gr gedroogde pruimen
5 cl porto

Bereiden:

Hak het konijn in gelijke stukken en kruid ze met peper van de molen en zout. Kleur de stukken konijn in 40 gram boter. Pel de uien en snij ze grof. Voeg de uien toe en laat even meekleuren. Strooi er de bloem over en meng alles goed door elkaar. Blus de pan met de bouillon en het bruine bier. Voeg de tijm en laurier toe en laat ongeveer 40 minuten onder een deksel garen. Kijk de gaarheid van het konijn na en laat eventueel nog wat voortgaren op een klein vuurtje. Controleer de kruiding.

Kook ondertussen de aardappelen in de schil voor de helft gaar. Giet ze voorzichtig af en pel de aardappelen. Snij ze in grote kubusjes. Bak ze net voor het opdienen in de olie in een pan. Laat op het einde even 2 takjes rozemarijn meebakken. Kruid met peper van de molen en zout.

Snij de gepelde sjalotjes fijn en stoof even. Schil de appels, verdeel in vier stukken en verwijder het klokhuis. Snij in blokjes van 0,5 cm groot. Laat ze even meestoven met de sjalotjes. Snij alle gedroogde vruchten in kleine blokjes en voeg ze bij de appels. Blus met de porto en 5 cl water. Laat even stoven tot het vocht is opgeslorpt.

Serveren:

Schik het konijn in een groot, diep bord. Lepel de saus over het konijn. Vul een ring van inox met een diameter van 4 cm met de gedroogde vruchten en zet naast het konijn. Strooi de aardappelblokjes over het konijn. Werk af met een takje rozemarijn.

Uit het boek "Heerlijk van bij ons"

Zalig zilte Noordzeegarnalen, bitterzoet grondwitlof, ambachtelijk gebakken peperkoek, pittige Damse mokke, lekkere Luikse stroop, botermals blauw-wit en seizoenverse Mechelse asperges. Ze zijn allemaal van 'ons'. En van bij ons.

We koesteren deze heerlijke, meestal seizoens- en streekgebonden basisproducten en gaan er graag mee aan de slag. We toveren ze om tot de beste gerechten, van makkelijk tot iets uitdagender, van dagelijkse kost tot zondagse familielunch. Maar altijd lekker Belgisch!

Dit boek biedt je maar liefst 50 mooie recepten uit het allerbeste van de Belgische keuken. Wedden dat je zo de week rond bent?

  • Titel: Heerlijk van bij ons
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 170 x 215mm
  • ISBN: 978-90-5916-655-4
  • Pagina's: 128
  • Fotografie: Luk Thys
  • Redacteur: Patrick Caignau
Lees meer over Heerlijk van bij ons

Inspiratie & blog