Kerstboom van speculaas

Uit het boek My love for speculaas
Foto: Karen Van Winkel ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

kerstboom kerstbomen Even geduld...
400 gr boter
500 gr bruine suiker
1 ei
50 gr water
1 kg bloem
10 gr bakpoeder
10 gr speculaaskruiden
1 kg speculaasdeeg
350 gr bloemsuiker
30 gr eiwit
groene kleurstof op gelbasis

Bereiden:

Maak het speculaasdeeg: 

Maak de boter mals. Voeg de suiker toe en kneed goed. Meng het ei onder de massa en kneed door. Doe het water erbij en meng weer goed. Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden boven het deeg. Kneed alles goed door tot je een kruimelig deeg krijgt. Rol het deeg op tot een bal en bekleed met plasticfolie. Laat het deeg een nachtje rusten in de koelkast.

Maak de kerstboom: 

Teken sterren van klein tot groot en knip ze uit. Rol het deeg uit op 5 mm dikte.

Leg de papieren sterren op het deeg en ga met een mesje langs de zijden. Snijd van elke maat ster twee exemplaren uit het deeg. Bak eerst de kleinste sterren in 15 minuten.  Bak daarna de grootste sterren in 18 minuten. Duw op het midden van de speculaas en als ze terugveert, is ze goed. Laat afkoelen voor ze van de bakplaat te nemen. Speculaas is nog zacht als ze uit de oven komt en wordt pas hard bij het afkoelen.

Doe de bloemsuiker in een kom en mix langzaam. Voeg er straalsgewijs het eiwit aan toe.  Verhoog de snelheid beetje bij beetje. Blijf kloppen tot het eiwitglazuur goed stevig is en pieken vormt.

Voeg nu telkens een paar druppels water toe en roer goed door tot het glazuur smeerbaar, maar absoluut niet lopend is. Voor de groene boom voeg je er de groene kleurstof aan toe.

Smeer een beetje glazuur in het midden van de grootste ster en versier ook de punten van de ster.

Leg de volgende ster erop en herhaal zo tot alle sterren op zijn. Versier de kerstboom met zilveren bolletjes en laat drogen.

Inspiratie & blog