Groenkoeken met gekarameliseerd spek

Een recept van Johan Segers

Maak kans op een etentje bij sterrenchef Michaël Vrijmoed

Maak kans op een etentje bij sterrenchef Michaël Vrijmoed

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 gr molsla
200 gr rucola
25 cl melk
125 gr bloem
2 eieren
2 eidooiers
1 el gesmolten boter
2 el reuzel
8 plakken licht gezouten spek
bruine suiker

Bereiden:

Spoel de molsla en de rucola. Snij ze fijn.

Maak een deeg met de melk, de bloem, eieren, eidooiers en gesmolten boter. Voeg de fijngesneden sla toe.

Verhit wat reuzel in de pan. Lepel er wat van het deeg bij en bak er een pannenkoekje mee. Bak het krokant aan beide kanten. Maak ook de andere pannekoekjes op die manier.

Bak het spek aan beide zijden krokant aan in een pan zonder vetstof en bestrooi met een beetje bruine suiker. Beweeg de pan heen en weer, zodat de suiker karameliseert rond het spek.

Serveren:

Schik het spek meteen op de warme pannenkoekjes en serveer met bruine suiker.

Uit het boek "Tot op het bot: het varken"

Dit is het ultieme kookboek voor liefhebbers van varkensvlees. Met meer dan 35 lekkere gerechten van Johan Segers.

Of het nu gaat om een eenvoudige varkenskotelet, een BBQ-klassieker zoals gebakken ribbetjes, een verfijnde kroket van varkenspoot, een klassieke hutsepot of een stoverij – Johan Segers maakt van elk gerecht zijn eigen persoonlijke en verrassende interpretatie.

Hij neemt ook moderne gerechten onder handen, zoals pasta carbonara, dimsum met mager varkensvlees, een pitabroodje met krokante spekreepjes en een gewokte varkenskarbonade. Onder zijn deskundige begeleiding mag je ook zelf voor slager spelen. Hij leidt je langs de bereiding van droge worsten en kopvlees, zonder dat je daar ervaring voor hoeft te hebben. Hij organiseert zelfs een heus varkensfeest met de bereiding van een varkentje aan het spit.

Wie meer wil weten over het lekkere varken vindt in dit boek bovendien tal van praktische tips, gesprekken met kwekers van bijzondere varkensrassen en een overzicht van gedroogde Europese hammen en worsten. Om het helemaal compleet te maken besteedt hij nog aandacht aan tien misverstanden over het varken, met tien verrassende stellingen.

Eet smakelijk met deze ode aan het lekkere varken!

Lees meer over Tot op het bot: het varken

Inspiratie & blog