Gnocchi à la mamma met tomatensaus

Gezien in Vlaanderen Kookt

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
400 g middelgrote aardappelen
200 g bloem
1 ei
750 ml verse tomatensaus
1 teentje look
1 ui
oregano
olijfolie
versgemalen zwarte peper - zout
voor de afwerking: verse basilicum - geraspte parmiggiano

Bereiden:

Maak de pasta:

Was de ongeschilde aardappelen en laat koken in gezouten water. Pel de aardappelen als ze gaar zijn en laat afkoelen. Plet de aardappelen en maak een aardappelbergje met een gat in het midden.

Doe het geklutste ei erin, wat zout erbij en begin met bloem toe te voegen. Doe dit in fases. Tijd om te kneden. Zolang je kneedt, moet je nu en dan bloem toevoegen. Laat de pasta even rusten als hij klaar is.

Snijd een stuk van je deegbol en maak er een lange slang van. Snijd de slang in kleine partjes van ongeveer 2 cm lang en bestrooi met bloem. Rol de stukjes over een vork zodat je een krul krijgt.

Kook de gnocchi’s, voeg zout en eventueel wat olie toe. Zodra de pasta naar boven komt zijn de gnocchi’s klaar. Giet af en roer meteen wat zout onder de pasta zodat het geheel niet kleeft.

 

Maak de saus:

Snipper een ui en laat die samen met een geplet lookteentje glazig worden in wat olijfolie. Haal de look eruit en voeg de tomatensaus toe. Breng op smaak met zout, peper en oregano.

Laat de saus minstens 15 minuten sudderen. Hoe langer de saus kookt, hoe beter ze zal smaken.

Serveren:

Verdeel de gnocchi over 4 voorverwarmde borden en lepel de saus erover. Werk af met basilicum en geraspte parmiggiano.

Uit het boek "Vlaanderen kookt!"

Wekenlang trok sterrenchef Jan Buytaert doorheen het Vlaamse land. In het tv-programma ‘Vlaanderen Kookt’ piepte hij in de kookpotten van 30 kookgrage hobbychefs, op zoek naar de kookziel van de doorsnee Vlaming en de allerbeste recepten. Ze verklapten hem hun koestergerechten en vertelden hun verhaal. Geen standaardkost dus, wel karakterrecepten met een geschiedenis.

Van nostalgische Vlaamse gerechten die smaken naar de tijd van toen tot en met een collectie eigentijdse creaties. Kookkunsten die hun plaats in onze kookhistorie verdienen. Dit kook- en verhalenboek neemt u mee op een culinaire reis door Vlaanderen en serveert 30 unieke recepten. Recht uit hun hart in het uwe.

  • Titel: Vlaanderen kookt!
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-693-6
  • Pagina's: 200
  • Fotografie: Portretten en sfeer: Stefanie Faveere / Food: Luk Thys
Lees meer over Vlaanderen kookt!

Inspiratie & blog