Gemarmerde vanillecake met chocoladestaafjes

Gemarmerde vanillecake met chocoladestaafjes
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Ook in njam! boek Roger van Damme Desserts
Zoals gezien in tv-programma Roger van Damme Desserts
Hoeveelheid Ingrediënt
40 g melk
4 uitgeschraapte vanillestokjes
200 g bloemsuiker, gezeefd
270 g amandelpoeder, 100% gezeefd
zachte boter en bloem voor het bakblik
220 g zache boter
50 g geklaarde boter, vloeibaar
100 g eierdooiers
55 g eieren
145 g eiwit
60 g fijne suiker
130 g bloem, gezeefd
100 g cacaopoeder
Recept afdrukken

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Boter een cakevorm in met zachte boter en bestuif met bloem. Kook de melk in een pannetje of in de microgolfoven. Voeg er de vanille en de vanillestokjes aan toe. Dek de pan af met plasticfolie en laat 30 minuten trekken.

Meng in de keukenrobot met een platte deeghaak de 220 gram boter in 10 minuten tot een luchtige crème. Voeg amandelpoeder toe en meng luchtig. Vervang de platte deeghaak door een klopper.

Voeg er geleidelijk de vloeibare boter bij. Strooi vervolgens de bloemsuiker in de kom en laat meedraaien. Voeg vervolgens geleidelijk de dooiers en de eieren toe. Laat twee minuten luchtig kloppen op 70% snelheid.

Zeef ondertussen de vanillemelk en voeg deze toe aan het beslag.

Klop het eiwit in een schone, vetvrije kom op (dit kan eventueel ook in de keukenrobot). Voeg er suiker in kleine hoeveelheden aan toe als het eiwit schuimig en wit wordt. Spatel deze merengue met de hand onder de eerste massa. Spatel er vervolgens meteen de bloem onder.

Vermeng 1/4 van het beslag met 100 g cacaopoeder. Lepel deze chocolademasse in een spuitzak en leg apart. Schep het overige blanke beslag in een spuitzak en vul het reed beboterde bakblik tot de helft.

Spuit met de punt van de spuitzak met het chocoladebeslag in het midden van het blanke beslag, van links naar rechts, over de lange zijde van het bakblik. Maak de opening die in het midden van de cake ontstaat dicht en glad met een spatel. Vul het bakblik in ieder geval niet verder dan 2/3.

Bak af:

Bak de cake gedurende 30 tot 40 minuten in de warme oven. Laat afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster.

Beoordeling