Gemarmerde vanillecake met chocoladestaafjes

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
40 g melk
4 uitgeschraapte vanillestokjes
200 g bloemsuiker, gezeefd
270 g amandelpoeder, 100% gezeefd
zachte boter en bloem voor het bakblik
220 g zache boter
50 g geklaarde boter, vloeibaar
100 g eierdooiers
55 g eieren
145 g eiwit
60 g fijne suiker
130 g bloem, gezeefd
100 g cacaopoeder

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Boter een cakevorm in met zachte boter en bestuif met bloem. Kook de melk in een pannetje of in de microgolfoven. Voeg er de vanille en de vanillestokjes aan toe. Dek de pan af met plasticfolie en laat 30 minuten trekken.

Meng in de keukenrobot met een platte deeghaak de 220 gram boter in 10 minuten tot een luchtige crème. Voeg amandelpoeder toe en meng luchtig. Vervang de platte deeghaak door een klopper.

Voeg er geleidelijk de vloeibare boter bij. Strooi vervolgens de bloemsuiker in de kom en laat meedraaien. Voeg vervolgens geleidelijk de dooiers en de eieren toe. Laat twee minuten luchtig kloppen op 70% snelheid.

Zeef ondertussen de vanillemelk en voeg deze toe aan het beslag.

Klop het eiwit in een schone, vetvrije kom op (dit kan eventueel ook in de keukenrobot). Voeg er suiker in kleine hoeveelheden aan toe als het eiwit schuimig en wit wordt. Spatel deze merengue met de hand onder de eerste massa. Spatel er vervolgens meteen de bloem onder.

Vermeng 1/4 van het beslag met 100 g cacaopoeder. Lepel deze chocolademasse in een spuitzak en leg apart. Schep het overige blanke beslag in een spuitzak en vul het reed beboterde bakblik tot de helft.

Spuit met de punt van de spuitzak met het chocoladebeslag in het midden van het blanke beslag, van links naar rechts, over de lange zijde van het bakblik. Maak de opening die in het midden van de cake ontstaat dicht en glad met een spatel. Vul het bakblik in ieder geval niet verder dan 2/3.

Bak af:

Bak de cake gedurende 30 tot 40 minuten in de warme oven. Laat afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster.

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog