Gegratineerde heek met andijvie

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 heek / mooie meid (ca.800g)
1 krop andijvie
800 g aardappelen
20 g boter
2 eidooiers
nootmuskaat
20 g bloem
20 g boter
250 ml koude melk
nootmuskaat
versgemalen peper - zeezout
125 g geraspte gruyère
75 g paneermeel
extra: passe vite

Voorbereiden:

Kuis de heek, snijd de filets in tot op de graat en verwijder de zijgraten. Haal het vel eraf en spoel onder koud stromend water. Versnijd de filets in stukken van ca.5 cm en blancheer kort in gezouten kokend water. Laat de heek uitlekken op een propere keukenhanddoek.

Bereiden:

Maak de andijvie:

Breng een grote pot water aan de kook. Verwijder de harde kern van de andijvie en spoel de blaadjes voorzichtig om in ruim water. Doe een snuifje zout in het kokend water en blancheer de andijvie hierin ca. 2 minuten. Giet af en spoel onder koud stromend water. Duw het overtollige water uit de andijvie, hak in grove stukken en breng op smaak met peper en zout.

Maak de puree:

Kook de aardappelen in ca. 20 minuten gaar in gezouten kokend water. Giet af en draai door de passe-vit. Breng op smaak met de helft van de boter, nootmuskaat en eidooiers. Schep de puree in een spuitzak. Vet een ovenschaal in en spuit hierin dotjes puree.

Maak de bechamelsaus:

Smelt de boter, voeg bloem toe en roer goed door. Voeg de koude melk toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Kook de saus goed in onder voortdurend roeren.

Serveren:

Verwarm de oven voor op 215°C. Leg de andijvie bij in de ovenschaal en schep de saus erover. Werk af met gruyère en chapelure. Bak de gratin ca. 15 minuten af in de voorverwaremde oven en zet even onder de grill voor een mooi goudbruin korstje.

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog