Gegratineerde heek met andijvie

Gegratineerde heek met andijvie
Een recept van njam! chef Johan Segers
Ook in njam! boek Tot op de graat
Zoals gezien in tv-programma Tot op de Graat
Hoeveelheid Ingrediënt
1 heek / mooie meid (ca.800g)
voor de andijvie:
1 krop andijvie
voor de aardappelen:
800 g aardappelen
20 g boter
2 eidooiers
nootmuskaat
voor de béchamelsaus:
20 g bloem
20 g boter
250 ml koude melk
nootmuskaat
versgemalen peper - zeezout
voor de afwerking:
125 g geraspte gruyère
75 g paneermeel
extra: passe vite
Recept afdrukken

Voorbereiden:

Kuis de heek, snijd de filets in tot op de graat en verwijder de zijgraten. Haal het vel eraf en spoel onder koud stromend water. Versnijd de filets in stukken van ca.5 cm en blancheer kort in gezouten kokend water. Laat de heek uitlekken op een propere keukenhanddoek.

Bereiden:

Maak de andijvie:

Breng een grote pot water aan de kook. Verwijder de harde kern van de andijvie en spoel de blaadjes voorzichtig om in ruim water. Doe een snuifje zout in het kokend water en blancheer de andijvie hierin ca. 2 minuten. Giet af en spoel onder koud stromend water. Duw het overtollige water uit de andijvie, hak in grove stukken en breng op smaak met peper en zout.

Maak de puree:

Kook de aardappelen in ca. 20 minuten gaar in gezouten kokend water. Giet af en draai door de passe-vit. Breng op smaak met de helft van de boter, nootmuskaat en eidooiers. Schep de puree in een spuitzak. Vet een ovenschaal in en spuit hierin dotjes puree.

Maak de bechamelsaus:

Smelt de boter, voeg bloem toe en roer goed door. Voeg de koude melk toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Kook de saus goed in onder voortdurend roeren.

Serveren:

Verwarm de oven voor op 215°C. Leg de andijvie bij in de ovenschaal en schep de saus erover. Werk af met gruyère en chapelure. Bak de gratin ca. 15 minuten af in de voorverwaremde oven en zet even onder de grill voor een mooi goudbruin korstje.

Beoordeling