Gebakken slaharten met paprika-tomatencompote en geitenkaas

Een recept van Michaël Vrijmoed, zoals gezien in De Dagschotel

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
3 teentjes look
2 blaadjes laurier
1 tl zwarte peperbollen
1 tl foelie
1 el mosterdzaadjes
1 kl korianderzaadjes
35 m azijn
1 el rode wijnazijn
2 el ketchup
olijfolie
4 slaharten
1 el rode wijnazijn
50 ml gevogeltefond
1 sjalot, fijngesnipperd
1 kl suiker
1 el rode wijnazijn
50 ml gevogeltebouillon
100 gr verse geitenkaas
1 handje amandelen, fijngehakt
50 gr gemarineerde anjsovisfilets
50 gr broodcroutons

Bereiden:

Maak de paprika-tomatencompote: 

Snijd de paprika’s en de tomaten in stukjes. Fruit de ui en de look aan in een scheutje olijfolie in een grote pot. Voeg de stukjes paprika toe en laat sudderen op een zacht vuurtje. Vijzel de peperbollen, de foelie, de mosterdzaadjes en de korianderzaadjes fijn. Doe een theelepel van het mengsel, de geraspte gember en de bruine suiker bij de stukjes paprika. Blus met de keukenazijn en de rode wijnazijn. Voeg nu de stukken tomaat en de ketchup toe. Laat het geheel een kwartiertje sudderen onder deksel en mix vervolgens glad samen met een flinke scheut olijfolie. Passeer de compote door een zeef.  

Maak de rest van de bereiding:

Snijd de slaharten doormidden, hou de bladeren die loskomen opzij voor de salade. Bak de halve slaharten in een scheutje olijfolie in een pan op het vuur. Kruid met peper en zout, blus met rode wijnazijn en fond. Laat de slaharten verder garen onder deksel (3 à 4 minuten) en vervolgens afkoelen. 

Stoof de sjalot aan in een scheutje olijfolie. Voeg een lepeltje suiker, rode wijnazijn en gevogeltefond toe. Laat zachtjes garen. 

Serveren:

Schep een lepeltje van de compote op een bord. Leg er de slaharten bovenop. Besprenkel met de zoetzure sjalot. Werk af met fijngehakte amandelen, enkele ansjovisfilets, wat verse geitenkaas, krokante stukjes slahart en broodcroutons. 

Inspiratie & blog