Gebakken pladijs met citroenboter, gefrituurde peterselie en garnalenstoemp

Gebakken pladijs met citroenboter, gefrituurde peterselie en garnalenstoemp
Een recept van njam! chef Jan Buytaert
Ook in njam! boek Bier zkt vis
Hoeveelheid Ingrediënt
4 grote geschilde aardappelen
2 grote geschilde wortelen
1 grote witte ui
0,25 savooikool
0,5 dl room
1 eierdooier
boter
peper - zout
voor de vis:
2 pladijzen van ca. 500 g, zonder vel
tarwebloem
4 citroenen
2 el paneermeel
1 busseltje krulpeterselie
voor de afwerking:
1 busseltje krulpeterselie
150 g gepelde grijze garnalen
Recept afdrukken

Bereiden:

Voor de groentenstoemp:

Snijd de aardappelen, de wortelen en de ui in grote stukken. Snijd de savooikool iets fijner. Zet dit alles onder water en breng aan de kook met een snuifje zout.

Giet de groenten af als ze gaar zijn. Leg ze terug in de pan en laat er het laatste vocht even op een zacht vuurtje uitstomen. Doe er de room en een kluitje boter bij.

Stamp alles fijn met een aardappelstamper. Meng de eierdooier met een laatste restje room, roer die ook onder de stoemp en werk af met peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Voor de vis:

Zet de oven op grillstand. Haal de pladijzen even door de tarwebloem. Verhit boter in een grote vispan tot ze schuimt en leg er de pladijzen in. Bak ze in 6 minuten krokant en gaar aan beide zijden.

Pel de citroenen tot op het vlees. Snijd ze in schijfjes. Schik ze op de gebakken vis en strooi er het paneermeel over. Schuif de vispan nu even onder de warme grill tot het paneermeel kleurt.

Voor de gefrituurde peterselie:

Verwijder de steeltjes van de krulpeterselie. Was hem even en droog hem in een handdoek. Bak hem krokant in een hete frituur (± 170°), strooi er een beetje zout over en schik hem bij de vis.

Werk af:

Hak de platte peterselie grof en meng hem, samen met de garnalen, door de aardappelstoemp. Serveer de vis met de pan op tafel, de stoemp apart in een kommetje.

Bier-tip van Jan:

Lekker met een Omer bier van brouwerij Bockor! Gebakken pladijs is echte visserskeuken. De hazelnootsmaak van de gebruinde boter, het krokante van de vis, de lichte zuurheid van de citroen passen perfect bij dit machtige blonde bier. Zijn subtiele bitterheid maakt de Omer ook vlot drinkbaar. En maar goed ook: deze vis moet zwemmen!

Beoordeling