Gebakken pladijs met citroenboter, gefrituurde peterselie en garnalenstoemp

Een recept van Jan Buytaert

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 grote geschilde aardappelen
2 grote geschilde wortelen
1 grote witte ui
0,25 savooikool
0,5 dl room
1 eierdooier
boter
peper - zout
2 pladijzen van ca. 500 g, zonder vel
tarwebloem
4 citroenen
2 el paneermeel
1 busseltje krulpeterselie
1 busseltje krulpeterselie
150 g gepelde grijze garnalen

Bereiden:

Voor de groentenstoemp:

Snijd de aardappelen, de wortelen en de ui in grote stukken. Snijd de savooikool iets fijner. Zet dit alles onder water en breng aan de kook met een snuifje zout.

Giet de groenten af als ze gaar zijn. Leg ze terug in de pan en laat er het laatste vocht even op een zacht vuurtje uitstomen. Doe er de room en een kluitje boter bij.

Stamp alles fijn met een aardappelstamper. Meng de eierdooier met een laatste restje room, roer die ook onder de stoemp en werk af met peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Voor de vis:

Zet de oven op grillstand. Haal de pladijzen even door de tarwebloem. Verhit boter in een grote vispan tot ze schuimt en leg er de pladijzen in. Bak ze in 6 minuten krokant en gaar aan beide zijden.

Pel de citroenen tot op het vlees. Snijd ze in schijfjes. Schik ze op de gebakken vis en strooi er het paneermeel over. Schuif de vispan nu even onder de warme grill tot het paneermeel kleurt.

Voor de gefrituurde peterselie:

Verwijder de steeltjes van de krulpeterselie. Was hem even en droog hem in een handdoek. Bak hem krokant in een hete frituur (± 170°), strooi er een beetje zout over en schik hem bij de vis.

Werk af:

Hak de platte peterselie grof en meng hem, samen met de garnalen, door de aardappelstoemp. Serveer de vis met de pan op tafel, de stoemp apart in een kommetje.

Bier-tip van Jan:

Lekker met een Omer bier van brouwerij Bockor! Gebakken pladijs is echte visserskeuken. De hazelnootsmaak van de gebruinde boter, het krokante van de vis, de lichte zuurheid van de citroen passen perfect bij dit machtige blonde bier. Zijn subtiele bitterheid maakt de Omer ook vlot drinkbaar. En maar goed ook: deze vis moet zwemmen!

Uit het boek "Bier zkt vis"

In dit boek trekt Njam-chef Jan Buytaert met een uitgelezen bierpakket naar onze Belgische kust. In de vismijn selecteert hij er Noordzeevissen en schaaldieren bij waarmee hij 38 schitterende gerechten maakt, elk in combinatie met een bier.

Het werd een wonderlijke reis door zilte smaken en hopachtige aroma’s. Want bier en vis combineren wonderwel. Zelfs als er in de bereiding zelf geen bier wordt gebruikt. Vis komt goed tot zijn recht met blonde bieren van hoge gisting, zoals een tripel bij zeebaars of een sterk gehopt bier bij schartong. Of een witbier met lambiek, het Belgische oerbier bij uitstek, bij Noordzeekrab. Ook bruin bier zul je bij deze gerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een donkere trappist bij griet? Of een stout met pladijs?

Al deze bijzondere bieren en hun brouwers komen hier uitgebreid aan bod. Bij elk gerecht vertelt Jan Buytaert bovendien waarom dat zo goed met het bier samengaat.

Lees meer over Bier zkt vis

Inspiratie & blog