Fritters van wortelgroenten

Foto: Emma Lee ©

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
4 eieren
1,5 tl pikant paprikapoeder
1 handvol peterselieblaadjes, gehakt
150 gr kikkererwtenmeel
1 scheutje olijfolie
1 kneepje citroensap
100 gr uitgelekte cornichons
peper - zout
aoli

Bereiden:

Meng de fijngesneden wortelgroenten, ui, eieren, kurkuma, het paprikapoeder, de peterselie, 130 gram van het kikkererwtenmeel en flink wat zout en peper in een grote mengkom. Voeg als het mengsel niet als een dik beslag bijeenblijft zoveel van het resterende kikkererwtenmeel geleidelijk met een theelepel per keer toe tot het net samenhangend wordt en de groenten bij elkaar blijven. Dit hangt af van de gebruikte wortelgroenten en hun vochtgehalte. 

Verwarm de oven op de laagste stand om de gefrituurde fritters warm te houden terwijl je de rest bereidt. Zet een hittebestendig, met keukenpapier bekleed bord klaar. 

Schenk 100 ml van de arachideolie in een grote, diepe koekenpan met zware bodem op halfhoog tot hoog vuur. Schep er als de olie gaat glinsteren – het oppervlak flikkert en trilt dan een beetje – voorzichtig en op ruime afstand van elkaar eetlepels beslag in om bhaji-achtige fritters te maken. Frituur er maximaal 6 per keer. 

Frituur ze 2-3 minuten per kant, maar keer ze halverwege wel voorzichtig, tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan op het beklede bord, dek ze losjes af met een stuk aluminiumfolie en houd ze warm in de oven. Herhaal het frituren en uitlekken minstens twee keer tot het beslag op is; voeg zo nodig extra olie toe. Het aantal porties hangt af van het formaat van je koekenpan. 

Hussel de waterkers met de olijfolie en het citroensap in een kom en voeg een beetje zout en peper toe. 

Serveren:

Serveer de hete fritters met de aangemaakte waterkers, cornichons en een paar scheppen van de aioli met dragon & cornichons of een soortgelijke aioli-achtige saus.

Inspiratie & blog