Fishsticks van koolvis

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u in Gent!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
400 gr koolvis
100 gr bloem
2 eiwitten
1 scheutje zonnebloemolie
100 gr paneermeel
1 citroen, in partjes
boter - zonnebloemolie
2 eieren
1 el mosterd
500 ml zonnebloemolie
2 el zure augurken, fijngehakt
2 el peterselie, fijngehakt
2 el kappertjes, fijngehakt
Peper - zout

Bereiden:

Snijd de koolvis in kleine stukjes en zet drie schaaltjes klaar: één met bloem die op smaak werd gebracht met peper en zout, één met losgeklopt eiwit vermengd met een scheutje olie en één met paneermeel. Wentel de stukjes vis door elk van de drie schaaltjes maar zorg dat er niet te veel bloem aan blijft kleven. 

Verwarm een klontje boter en scheutje olie in een pan op het vuur en bak de fishsticks op een matig vuur goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. 

Kook voor de tartaarsaus de eieren, gedurende 10 minuten in kokend water. Maak een mayonaise door de eigelen, de mosterd en de zonnebloemolie te mengen en breng op smaak met peper en zout. Voeg de augurken, de ui, de peterselie, de kappertjes, peper en zout toe. Pel de eieren, snijd ze fijn en roer ze als laatste nog onder de tartaar. 

Serveer de fishsticks met de tartaarsaus en een partje citroen. 

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog