Feesttaart met vanillecake en botercrème

Uit het boek Gezellig Kokerellen
Foto: Ellen Van Gool ©

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ontdek meer over de heerlijke tomaten van Looye!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
250 g boter
6 medium eieren
130 g neutrale olie
150 ml melk
1 el vanille-extract of de zaadjes van twee vanillepeulen
200 g boter op kamertemperatuur
450 g poedersuiker
1 tl vanille-extract
2 el melk (30 g)

Bereiden:

Voor de cake

Verwarm de oven voor op 170 °C. Spray of boter je bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Heb je er meer, dan kan je meerdere cakes tegelijk bakken.

Smelt de boter in een grote kom en laat een beetje afkoelen. Breek de eieren en voeg ze bij de boter samen met de olie, melk en de vanille. Meng goed tot een egaal mengsel met een garde. Voeg dan de zelfrijzende bloem, het bakpoeder en de suiker toe. Meng met de garde tot een egaal deeg.

Doe ongeveer 500 gram van het deeg in de bakvorm en zet in de oven gedurende 25 minuten tot de bovenkant licht goudbruin is en er geen nat deeg meer aan hangt als je er met een satéprikker in prikt. Laat zo’n 10 minuten afkoelen op een koelrek en haal dan uit de vorm. Komen de zijkanten niet meteen goed los, ga er dan even langs met een scherp mesje. Pak meteen in in plasticfolie en laat ze dan verder afkoelen. Herhaal met het overige deeg. 

Voor de botercrème

Klop de boter met een elektrische mixer gedurende 3 minuten los tot deze wit en luchtig wordt. ⋅ Zeef de poedersuiker als je ziet dat er klontjes in zitten. Voeg de poedersuiker toe in twee delen. Klop het geheel goed luchtig, nog gedurende zo’n 3 minuten. Voeg dan de vanille en melk toe en klop nog 2 minuten. 

Voor de afwerking

Zijn je cakes bolvormig? Snij eventueel een stukje van de bovenkant om ze recht te maken. Neem een decoratieve schaal of een groot bord en smeer een klein mopje botercrème in het midden. Plaats hier je eerste cake op.

Verdeel boven op de cake een royale portie van de botercrème met een paletmes of spatel. Leg er vervolgens de tweede cake op. Het maakt niet uit dat de botercrème er wat uit komt aan de zijkant. Herhaal de stappen tot de cakes op zijn. Bestrijk de bovenkant van je taart ook met botercrème en verdeel de rest langs de zijkant. Strijk zo glad mogelijk met je paletmes, maar je mag het ook bewust messy laten.

Plaats je taart in de koelkast tot je bijna klaar bent om hem te gaan serveren. Afwerken met vers fruit en bloemen doe ik op het einde naar eigen creativiteit van het moment.

De taart blijft tot wel 3 dagen na het bakken lekker.

Inspiratie & blog