Citroensorbet met brioche

Een recept van Peppe Giacomazza
Foto: Roos Mestdagh ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
30 gr suiker
10 gr zout
200 gr boter, op kamertemperatuur
1 briochevorm (1 liter), ingevet en bestoven
4 dl water
225 gr suiker
6 citroenen, het sap

Granita is een van de oudste vormen van sorbet, een rechtstreekse erfenis van de Arabieren. Hij is in de zomer in elk Siciliaans caffè en in elke gelateria te krijgen. De Sicilianen eten hun granita traditioneel met een brioche, zoals in dit recept dus.

Bereiden:

Maak de brioche:

Los de gist op in 3 el lauw water. Meng bloem, suiker en zout en voeg er het gistmengsel aan toe. Roer de eieren er per 2 door. Voeg de boter toe en meng goed tot je een elastisch deeg krijgt. Kneed tot een bal.

Dek het deeg af met plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een warme plaats.

Neem het uit de kom en sla de lucht uit het deeg. Leg de deegbal in de briochevorm. Laat nog 1 uur narijzen op een warme plek.

Bak 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Haal de brioche uit de oven en bestrijk de bovenkant met water. Laat afkoelen.

Maak de granita:

Warm het water lichtjes op en los de suiker op in het water. • Voeg het citroensap toe en laat alles rustig afkoelen.

Zet de sorbet in de diepvriezer. Klop hem elk uur goed op. Na 6 uur is hij klaar. Het mengsel moet vast zijn, maar niet hard.

Heerlijk met een vers blaadje munt.

Uit het boek "Njamma Mia!"

Bij La Botte houden ze allemaal zielsveel van Italië. Is het geen prachtig land? De landschappen en kunstschatten kunnen ze niet naar België halen. De echte Italiaanse keuken wel. Haar magie? Met drie, vier simpele ingrediënten creëer je al een rijk bord. Maar de formule werkt alleen met de beste producten. 

Op njam! heeft Peppe voor jullie de specialiteiten van twintig Italiaanse regio’s klaargemaakt. Maar de reis van Njamma Mia! is nog niet afgelopen! Hij nodigt jullie opnieuw uit in het mooiste land ter wereld. Hij vertrekt in Sicilië, waar zijn familie vandaan komt, en hij eindigt aan de voet van de Alpen. Zijn broer Gaspare reist mee en stelt bij elk streekgerecht zijn favoriete streekwijn voor.

  • Titel: Njamma Mia!
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-695-0
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Roos Mestdagh
Lees meer over Njamma Mia!

Inspiratie & blog