Chocolademousse-tiramisu

Foto: Chris Court ©

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Proef mee van onze recepten boordevol goeie ingrediënten en veel smaak, om je vol energie aan het nieuwe jaar te laten starten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
250 ml slagroom
125 ml double cream of extra slagroom
220 gr pure chocolade, fijngehakt
60 ml water
1 tl vanille-extract
4 grote eidooiers
16 lange vingers
2 el cacaopoeder
2 el ahornsiroop
80 ml melk
160 ml verse espresso

Bereiden:

Voor de chocolademousse:

Schenk de slagroom en double cream in een koude kom en klop tot er zachte pieken zijn. Zet tot gebruik in de koelkast. 

Doe de chocolade, het water en de vanille in een grote, hittebestendige kom en zet die op een pan met net kokend water (de kom mag het water niet raken). Roer tot de chocolade is gesmolten. Laat iets afkoelen (het mengsel kan schiften). Doe de eieren, eidooiers en suiker in een hittebestendige kom en zet die op een pan met net kokend water (de kom mag het water niet raken). Mix 8 minuten met een elektrische handmixer op hoge stand of tot het mengsel warm, dik en luchtig is. 

Haal de kom van de pan. Vouw 125 ml van het eiermengsel met een metalen lepel door het chocolademengsel. Vouw dit chocolade-eimengsel voorzichtig door de rest van het eimengsel.   Zet de kom in een ijsbad en blijf heel luchtig en voorzichtig vouwen tot het mengsel is afgekoeld. Haal de kom uit het ijsbad en vouw de opgeklopte room er luchtig door. 

Voor de tiramisu: 

Bekleed een cakeblik van 10 x 25 cm met bakpapier.  Maak de chocoladedipsaus: roer in een kom de cacao en ahornsiroop door elkaar.  Klop de melk erdoor.  Doop 8 lange vingers 3 seconden in de dipsaus en leg ze in het beklede cakeblik.  Schep de helft van de chocolademousse erover en herhaal; eindig met een laag mousse. Dek af met een laag bakpapier en een laag plasticfolie en zet 6 uur of een nacht in de koelkast. 

Maak de koffiesiroop: 

Verwarm een antiaanbakpan op laag vuur. Schenk de espresso en suiker erin en roer tot de suiker oplost. Laat 10-12 minuten heel zacht koken, of tot er een dikke siroop over is. Laat afkoelen. 

Serveren:

Stort de tiramisu op een platte schaal en verdeel de opgeklopte room en koffiesiroop erover. 

Inspiratie & blog