Charlotte van aardbeien

Charlotte van aardbeien
Een recept van njam! chef Roger van Damme
Zoals gezien in tv-programma Roger van Damme - Goud

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de lepelbiscuit:
270 gr eiwitten
190 gr kristalsuiker
150 gr eidooiers
115 gr roompoeder
115 gr bloem
Voor de aardbeiencrème:
250 gr slagroom
450 gr aardbeienpuree
8 gr gelatinepoeder
40 gr water
30 gr puddingpoeder
5 cl aardbeienlikeur
30 gr suiker
6 eidooiers
Extra:
aardbeienconfituur
verse aardbeien
basilicum
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de lange vingers:

Klop de eiwitten samen met de kristalsuiker tot een stevig schuim. Voeg hiervoor de suiker in drie gelijke delen toe. Klop de eigelen luchtig en meng ze onder het eiwitschuim. Zeef het roompoeder en de bloem en spatel voorzichtig door het beslag van eieren en suiker. Lepel het beslag in een spuitzak. Spuit het beslag in repen van een vinger lang op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit ook twee ronde plakken, iets groter dan de taartring die je zult gebruiken. Dit wordt de bodem. Bak gedurende 5 à 6 minuten in een voorverwarmde oven van 215 graden. Laat afkoelen.

Maak de aardbeiencrème:

Klop de slagroom op tot mayonaisedikte. Meng het gelatinepoeder met het water. Zet even aan de kant.

Verwarm de aardbeienpuree in een steelpannetje op het vuur. Voeg het puddingpoeder, de likeur, de suiker en de eidooiers toe. Roer tot het mengsel begint te dikken, giet het over in een grote pot en meng er de gelatine onder. Laat het geheel afkoelen en meng er ten slotte de opgeklopte slagroom onder.

Maak de taart:

Neem een bakplaat en leg er de taartring op. Bedek de bodem met een ronde plak biscuit en bedek de wanden van de ring met de lange vingers. Giet een deel van de aardbeiencrème op de bodem. Besmeer de tweede ronde plak biscuit met een laagje aardbeienconfituur en leg deze bovenop de crème. Vul verder op met de resterende crème. Laat de taart opstijven in de koelkast gedurende 4 uur.

Serveren:

Werk de taart af met verse aardbeien en enkele blaadjes basilicum alvorens te serveren. 

Beoordeling