Aardbeiencheesecake

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Het zomert op njam!, geniet van zalig zonnige gerechten

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
sap van 1 limoen
300 g plattekaas
220 g zure room
200 g opgeklopte room
250 g bloem
250 g zachte boter
125 g bloemsuiker
snuifje zout
geraspte schilletjes van 1 citroen
11,5 cl room
22,5 cl melk
1,5 vanillepeul
33 cl room
6 cl limoensap
44 g yoghurtpoeder
83 cl room, lobbig geklopt
aardbeiencoulis
250 g aardbeien

Bereiden:

Cheesecake: Meng de kristalsuiker, limoensap, platte kaas en zure room tot een homogene massa. Laat de gelatine een nacht weken in koud water. Knijp de geweekte gelatine uit, leg in een kommetje en laat gedurende 10 seconden smelten in de microgolfoven. Niet langer, want de gelatine verbrandt snel. Meng de gelatine vervolgens met de aardbeienpuree. Meng deze puree vervolgens met de kaasmassa. Spatel er tot slot de opgeklopte room onder.

Bodem: De bodem is niet zichtbaar, maar is heel belangrijk voor de stevigheid van de taart. Verwarm de oven voor op 160 °C. Schep de bloem in een cirkel op het werkblad. Voeg er de eidooier, de zachte boter, de bloemsuiker, een snuifje zout en wat geraspte citroenschilletjes bij. Kneed tot een stevig deeg. Rol zachtjes uit met een deegrol. Rol het uitgerolde deeg rond de deegrol. Leg voorzichtig op de vorm. Til het deeg aan de zijkant op en duw het voorzichtig in de vorm. Rol met de deegrol over de vorm en verwijder de deegresten. Duw de randen voorzichtig over de rand van de vorm. Leg een ronde koffiefilter in de vorm en vul met steentjes of met droge erwten. Bak gedurende 20 minuten. Haal de vorm uit de oven en verwijder de steentjes of de erwtjes. Laat de taartbodem 5 minuten afkoelen. Steek de bodem vervolgens uit in een cirkel die 0,5 cm kleiner is dan de springvorm.

Boter de springvorm in en bestuif hem met bloemsuiker. Leg de gebakken deegbodem erin. Stort de kaasmassa erop. Zorg dat de wanden goed zijn opgevuld. Strijk de bovenkant mooi gladjes af. Laat opstijven in de koelkast.

Panna cotta crème: Verwarm de room, de melk en de kristalsuiker. Voeg de vanille toe. Los hier de gelatine in op. Laat de massa afkoelen tot ze lauw is. Meng ondertussen de yoghurt met de gekookte room, het limoensap en het yoghurtpoeder en spatel er als laatste de opgeklopte room onder. Giet in een spuitzak. Neem een springvorm met een 2 tot 3 cm kleinere diameter dan de springvorm voor de cheesecake. Vul de rand van de bodem met een streep panna cotta crème zodat je een mooie cirkel krijgt. Vries de springvorm in. Wacht tot de panna cotta bevroren is en de cheesecake is opgesteven. Leg er dan de ring van panna cotta op. Vul de ring met een coulis van aardbeien en omring met stukjes aardbeien.

Met dank aan

Hoogstraten Strawberries

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog