Aardbeiencheesecake

Aardbeiencheesecake
Een recept van njam! chef Roger van Damme

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de cheesecake
80 g kristalsuiker
sap van 1 limoen
300 g plattekaas
220 g zure room
8 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
100 g aardbeienpuree
200 g opgeklopte room
Voor de bodem
250 g bloem
1 eidooier
250 g zachte boter
125 g bloemsuiker
snuifje zout
geraspte schilletjes van 1 citroen
Voor de panna cotta crème
11,5 cl room
22,5 cl melk
225 g kristalsuiker
1,5 vanillepeul
30 g gelatinepoeder met 15 cl koud water
115 g Griekse yoghurt
33 cl room
6 cl limoensap
44 g yoghurtpoeder
83 cl room, lobbig geklopt
Voor de afwerking:
aardbeiencoulis
250 g aardbeien
Recept afdrukken

Bereiden:

Cheesecake: Meng de kristalsuiker, limoensap, platte kaas en zure room tot een homogene massa. Laat de gelatine een nacht weken in koud water. Knijp de geweekte gelatine uit, leg in een kommetje en laat gedurende 10 seconden smelten in de microgolfoven. Niet langer, want de gelatine verbrandt snel. Meng de gelatine vervolgens met de aardbeienpuree. Meng deze puree vervolgens met de kaasmassa. Spatel er tot slot de opgeklopte room onder.

Bodem: De bodem is niet zichtbaar, maar is heel belangrijk voor de stevigheid van de taart. Verwarm de oven voor op 160 °C. Schep de bloem in een cirkel op het werkblad. Voeg er de eidooier, de zachte boter, de bloemsuiker, een snuifje zout en wat geraspte citroenschilletjes bij. Kneed tot een stevig deeg. Rol zachtjes uit met een deegrol. Rol het uitgerolde deeg rond de deegrol. Leg voorzichtig op de vorm. Til het deeg aan de zijkant op en duw het voorzichtig in de vorm. Rol met de deegrol over de vorm en verwijder de deegresten. Duw de randen voorzichtig over de rand van de vorm. Leg een ronde koffiefilter in de vorm en vul met steentjes of met droge erwten. Bak gedurende 20 minuten. Haal de vorm uit de oven en verwijder de steentjes of de erwtjes. Laat de taartbodem 5 minuten afkoelen. Steek de bodem vervolgens uit in een cirkel die 0,5 cm kleiner is dan de springvorm.

Boter de springvorm in en bestuif hem met bloemsuiker. Leg de gebakken deegbodem erin. Stort de kaasmassa erop. Zorg dat de wanden goed zijn opgevuld. Strijk de bovenkant mooi gladjes af. Laat opstijven in de koelkast.

Panna cotta crème: Verwarm de room, de melk en de kristalsuiker. Voeg de vanille toe. Los hier de gelatine in op. Laat de massa afkoelen tot ze lauw is. Meng ondertussen de yoghurt met de gekookte room, het limoensap en het yoghurtpoeder en spatel er als laatste de opgeklopte room onder. Giet in een spuitzak. Neem een springvorm met een 2 tot 3 cm kleinere diameter dan de springvorm voor de cheesecake. Vul de rand van de bodem met een streep panna cotta crème zodat je een mooie cirkel krijgt. Vries de springvorm in. Wacht tot de panna cotta bevroren is en de cheesecake is opgesteven. Leg er dan de ring van panna cotta op. Vul de ring met een coulis van aardbeien en omring met stukjes aardbeien.

Beoordeling