Aardbeiencharlotte

Een recept van Roger van Damme
Foto: Frank Croes ©

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
75 g roompoeder
75 g bloem
bloemsuiker
225 g aardbeien
16 g roompoeder
3 eidooiers
40 g amandelspijs (marsepein)
2,5 cl fraise du bois likeur
12 cl slagroom zonder suiker
500 g aardbeien
aardbeienconfituur
15 tot 20 amarettokoekjes

Bereiden:

Lepelbiscuit: Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eiwitten met de kristalsuiker tot een stevig schuim. Voeg hiervoor de suiker in drie gelijke delen toe. Wacht met toevoegen tot de suiker helemaal is opgelost.

Klop de eidooiers los en meng door het eiwitschuim. Zeef het roompoeder en de bloem en spatel voorzichtig door het beslag van eieren en suiker. Lepel het beslag in een spuitzak. Spuit het beslag in repen van een vinger lang op een met bakpapier bedekte bakplaat. Spuit ook twee plakken in cirkelvorm ernaast, iets groter dan de taartring die je zult gebruiken. Bestrooi met bloemsuiker, zodat je een lekker krokant korstje krijgt.

Bak af in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten. Haal de biscuit uit de oven. Schuif deze meteen met het bakpapier van de bakplaat af zodat hij niet verder bakt. Laat de biscuit afkoelen.

Aardbeiencrème: Pureer de aardbeien en doe ze in een pan. Voeg er de kristalsuiker aan toe en meng. Klop er het roompoeder door. Doe er 3 eidooiers en het amandelspijs bij. Verhit het mengsel tot 85 °C. Blijf kloppen tot er bubbeltjes in het mengsel komen. Dan is de temperatuur perfect. Giet over in een kom. Knijp de geweekte gelatine uit en voeg toe aan het mengsel. Roer voorzichtig door. Giet er de fraise du bois likeur bij. Laat dit mengsel afkoelen naast het vuur. Meng er dan de reeds opgeklopte slagroom door. Die mag nog wat lopend zijn.

Neem een bakplaat en leg er de taartring op. Bedek de wanden van de ring met de lepelbiscuits. Snij een plak biscuit uit ter grootte van de bodem van de taart. Leg die op de bodem en zorg ervoor dat die goed aansluit met de wand van lepelbiscuit, zodat de vulling er straks niet uit komt.

Vul de ring met een deel van de aardbeiencrème. Leg er een extra laagje biscuit op. Vul verder aan met de aardbeiencrème. Leg er de amarettokoekjes op. Besprenkel met het resterende sap van aardbeien. Leg er nog een laatste laag aardbeiencrème op. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Snij de aardbeien in stukjes. Leg ze op de taart. Kook de aardbeienconfituur met een beetje water tot je een dikke gelei hebt. Strijk de gelei uit op de aardbeien. Verwijder voorzichtig de vorm van de taart. Doe er een strik omheen.

Met dank aan

Hoogstraten Strawberries

Uit het boek "Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme"

Breng de zon in je keuken met het nieuwe njam!-boek: Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme!

In dit boek vind je niet alleen enkele van mijn meest eenvoudige gerechten die ik ooit heb gemaakt, maar het zijn ook één voor één oogstrelende bereidingen die zelfs op donkere dagen de zon in je keuken brengen. Mensen vragen me dikwijls wat ik met aardbeien heb. Wel, ze hebben mijn leven een belangrijke draai gegeven. Ik heb mijn vrouw Cindy voor het eerst ontmoet tijdens de aardbeienfeesten in Zundert. Ze werd mijn aardbeienprinses voor het leven. En aardbeien werden mijn lievelingsfruit. Ik wens je bij de bereiding van de recepten evenveel plezier als ik eraan had.”

Aardbeien uit Hoogstraten smaken lekker zoet en maken van elk dessert een feest. In dit boek presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Eenvoudige desserts, zoals een milkshake, een smoothie of een soep met aardbeien, maar ook een verrassende carpaccio, een pizza en zelfs gehaktbrood met aardbeien. Allemaal gerechtjes die weinig keukenkennis vragen en snel klaar zijn. Natuurlijk komen er ook enkele verrassende en meesterlijke aardbeiendesserts aan bod, zoals we van Roger gewend zijn. In dit boek kom je ook alles te weten over aardbeien. Over hun verrassende geschiedenis. Hoe ze in Hoogstraten groeien en gekweekt worden. Waar je op moet letten als je ze koopt en bewaart. Met welke ingrediënten je ze kunt combineren. Wat de favoriete bereidingen zijn in andere Europese landen. Met bovendien tal van keukentips en wetenswaardigheden. Een must have voor aardbeienliefhebbers.

Lees meer over Heerlijke aardbeirecepten van Roger van Damme

Inspiratie & blog