Aardbeiencharlotte

Aardbeiencharlotte
Een recept van njam! chef Roger van Damme

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de lepelbiscuit
6 eiwitten
125 g kristalsuiker
5 eidooiers
75 g roompoeder
75 g bloem
bloemsuiker
Voor de aardbeiencrème
225 g aardbeien
16 g kristalsuiker
16 g roompoeder
3 eidooiers
40 g amandelspijs (marsepein)
4 g gelatine, geweekt in koud water
2,5 cl fraise du bois likeur
12 cl slagroom zonder suiker
Voor de afwerking
500 g aardbeien
aardbeienconfituur
15 tot 20 amarettokoekjes
Recept afdrukken

Bereiden:

Lepelbiscuit: Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eiwitten met de kristalsuiker tot een stevig schuim. Voeg hiervoor de suiker in drie gelijke delen toe. Wacht met toevoegen tot de suiker helemaal is opgelost.

Klop de eidooiers los en meng door het eiwitschuim. Zeef het roompoeder en de bloem en spatel voorzichtig door het beslag van eieren en suiker. Lepel het beslag in een spuitzak. Spuit het beslag in repen van een vinger lang op een met bakpapier bedekte bakplaat. Spuit ook twee plakken in cirkelvorm ernaast, iets groter dan de taartring die je zult gebruiken. Bestrooi met bloemsuiker, zodat je een lekker krokant korstje krijgt.

Bak af in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten. Haal de biscuit uit de oven. Schuif deze meteen met het bakpapier van de bakplaat af zodat hij niet verder bakt. Laat de biscuit afkoelen.

Aardbeiencrème: Pureer de aardbeien en doe ze in een pan. Voeg er de kristalsuiker aan toe en meng. Klop er het roompoeder door. Doe er 3 eidooiers en het amandelspijs bij. Verhit het mengsel tot 85 °C. Blijf kloppen tot er bubbeltjes in het mengsel komen. Dan is de temperatuur perfect. Giet over in een kom. Knijp de geweekte gelatine uit en voeg toe aan het mengsel. Roer voorzichtig door. Giet er de fraise du bois likeur bij. Laat dit mengsel afkoelen naast het vuur. Meng er dan de reeds opgeklopte slagroom door. Die mag nog wat lopend zijn.

Neem een bakplaat en leg er de taartring op. Bedek de wanden van de ring met de lepelbiscuits. Snij een plak biscuit uit ter grootte van de bodem van de taart. Leg die op de bodem en zorg ervoor dat die goed aansluit met de wand van lepelbiscuit, zodat de vulling er straks niet uit komt.

Vul de ring met een deel van de aardbeiencrème. Leg er een extra laagje biscuit op. Vul verder aan met de aardbeiencrème. Leg er de amarettokoekjes op. Besprenkel met het resterende sap van aardbeien. Leg er nog een laatste laag aardbeiencrème op. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Snij de aardbeien in stukjes. Leg ze op de taart. Kook de aardbeienconfituur met een beetje water tot je een dikke gelei hebt. Strijk de gelei uit op de aardbeien. Verwijder voorzichtig de vorm van de taart. Doe er een strik omheen.

Beoordeling