Meloen

Meloenen zijn familie van de komkommerachtigen, een zeer uitgebreide familie die met meer dan 850 aan tafel mag zitten. Ook pompoenen zijn lid van deze familie en hebben dezelfde indeling van vruchtvlees en zaden. Maar pompoenen worden beschouwd als een groente, terwijl een meloen een fruitsoort is. Waarschijnlijk komen ze uit Midden-Azië. Grieken en Romeinen kweekten ze al vóór het begin van onze jaartelling. Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in de verschillende meloensoorten. Dat komt omdat meloenen zich onderling snel laten kruisen. De belangrijkste soorten zijn cantaloupemeloenen, net- meloenen, wintermeloenen en ogenmeloenen.

  • Cantaloupemeloenen: de bekendste soorten zijn charentais of cavaillon en muskusmeloen. De naam komt van Cantalupo, een plaatsje in de buurt van Rome. Het zijn ronde meloenen, soms iets afgeplat van vorm, die aan de buitenkant verdeeld zijn in segmenten of met wratachige knobbels zijn bedekt. Ze hebben doorgaans oranje vruchtvlees dat zeer sappig en aromatisch is. Ze leveren het meeste bètacaroteen van alle meloensoorten. Ze moeten snel worden geconsumeerd.
  • Netmeloenen zijn vooral te herkennen aan de kurkachtige netstructuur op hun schil. De bekendste netmeloen is de gallia, met geelgroene schil en lichtgroen vruchtvlees dat een zeer lekkere, zoete smaak en aroma heeft. Ook de witte suikermeloen, die vooral in Nederland wordt ge- kweekt, is een netmeloen die je in onze winkels aantreft.
  • Wintermeloen (honing- of suikermeloenen) zijn meloenen met een gladde schil die lang moeten rijpen en vooral in de winter worden aangevoerd. De bekendste zijn de honey dew en de amarillo liso. De honey dew heeft een witte of crêmekleurige, gladde schil met zeer zoet, oranje of lichtgroen vruchtvlees. De amarillo liso komt uit Spanje, is ovaal, geel van kleur met diepe groeven in de schil en met zoet en sappig, lichtgroen tot geel vruchtvlees.
  • Ogenmeloenen zijn meloenen met een groengele kleur waarvan de schil in segmenten is verdeeld. Het is een kruising tussen een netmeloen en een cantaloupe- meloen. De naam komt van de kibboets Ogen in Israël waar hij voor het eerst gekweekt werd. Het vruchtvlees heeft een lichtgroene kleur en kan zeer aromatisch geuren.

Weten:

  • Met meloenen kan je lekker roomijs, verfrissende sorbets, mousses, sappen en confituren maken. Een kleurrijk dessert met meloenballetjes maak je door verschillende meloensoorten te mengen. 
  • Meloenen bevatten niet erg veel vitaminen en mineralen maar zijn wel caloriearm
  • Goede meloenen moeten zwaar zijn voor hun omvang. Weeg twee meloenen met dezelfde afmetingen en kies voor de zwaarste. Ze moeten ook een stevige, onbeschadigde schil hebben zonder donkere plekken of blutsen. Een rijpe meloen is lichtjes zacht aan de steelaanzet. Sommige rijpe meloenen hebben een zoete, aromatische geur. 
  • Onrijpe meloenen rijpen na op kamertemperatuur. Zo kun je ze nog een week bewaren. Als ze rijp zijn, bewaar je ze in de koelkast, maar verwerk ze zo snel mogelijk. 
  • Een beetje limoen- of citroensap pept de smaak van meloenen op. 
  • Ook de smaken van munt, geroosterde pindanoten, clementijnen, boter, donkere en witte chocolade gaan goed samen met meloen.

Recepten met dit ingrediënt