Zo gezond is haver

Dat ik dol ben op haver hoef ik je niet meer te vertellen vermoed ik?

Ik gebruik haver voor zowel ontbijtjes, als hoofdgerechten, desserts en koekjes. Niet alleen omdat ze heerlijk smaken en makkelijk te gebruiken zijn maar ook omdat ze heel veel voedingsstoffen bevatten.


Zo is het zetmeel dat in haver zit wel wat anders dan in de meeste andere granen. Het grootste deel wordt traag opgenomen en een ander groot deel is wat men resistent zetmeel noemt. Dat laatste wordt niet verteerd maar fungeert wel als voeding voor je darmflora. Je darmflora is van ontzettend groot belang. Dat klinkt ondertussen misschien wat afgezaagd maar uit recente onderzoeken blijkt dat ze zelfs nog belangrijker zijn dan oorspronkelijk gedacht werd. De link tussen onze darmen en onze hersenen is namelijk super sterk en een verstoorde darmflora ligt aan de basis van heel wat kwaaltjes.

Haver bevat ook een heel unieke vezel: betaglucan. Deze is water-oplosbaar en vormt bij de vertering een soort gel, waardoor het trager wordt opgenomen en een heel verzadigd gevoel geeft. Eén van de redenen waarom zovelen graag met havermout ontbijten, je kan er heel de voormiddag tegen! Maar behalve dat verlagen deze betaglucanen de LDL cholesterol, zorgen ze voor een toename van gal afscheiding (heel belangrijk voor je vertering) én het heeft een stabiliserend effect op je bloedsuikerspiegel. Hoera voor die betaglucanen dus!

Haver is erg in trek bij mensen die glutenvrij moeten eten. Al moet je dan wel goed kijken naar de verpakking want vaak wordt haver wel in dezelfde ruimte verwerkt dan bepaalde andere glutenhoudende granen, waardoor ‘besmetting’ kan voorkomen. Wie glutenvrij wil eten neemt dus best een pak waar letterlijk op staat ‘glutenvrij’. Trouwens, in theorie bevat haver trouwens wel gluten, alleen is het een ander (avenine genaamd) type waar bijna niemand gevoelig aan is. Ik geef het maar mee.. Misschien helpt het je ooit één of andere quiz te winnen ofzo!

Nectarinecrumble

Verder kan je ook inflammatie verminderen met haver, dat dankzij de speciale polyfenolen -‘avenantramiden’ - die er in zitten. En daarnaast vind je ook nog eens verschillende vitaminen en mineralen in haver zoals mangaan, fosfor, koper, B1, ijzer en selenium.

Ook voor de kids is het een goed idee. Recent las ik nog een onderzoek dat gevonden had dat kinderen die voor de leeftijd van 6 jaar regelmatig haver eten, minder kans hebben op astma.

Dat lijken mij heel wat goede redenen om af en toe een portie haver te nuttigen, niet? In De Gezonde Goesting kook ik regelmatig met de Nutridia havermout, de receptjes daarvan kan je hier vinden: De Gezonde Goesting recepten

xoxo Steffi

Lees ook...