Volg De Smaaktoerist naar Zeeland!

Goesting in een roadtrip vol lekkere wendingen? Volg dan Jeroen De Pauw op zijn culinaire reis naar Zeeland! Hij fietst er over wonderlijke wegen, proeft van lokale lekkernijen en kookt kort & krachtig met z’n buit in De Smaaktoerist 3.0. 

Zeeland, dat is wandelen, fietsen en zwemmen. Maar ook: proeven! Met dank aan zalig veel zilte smaken. Dat ontdekt onze Smaaktoerist Jeroen op zijn volgende halte. Wij Belgen trekken vaak naar Zeeland. Om lange files naar onze kust en propvolle stranden te vermijden. Met duinen in de plaats van volgebouwde boulevards. Met leuke stadjes zoals Middelburg. Met schattige dorpjes zoals Zoutelande. Met talrijke strandpaviljoens die betaalbaar eten en feestjes bij zonsondergang serveren. 

Zeeland is een archipel van schiereilanden, verbonden door tunnels en bruggen. Met elk hun eigen naam én eigen karakter. Jeroen begint op Schouwen-Duiveland, omgeven door de Noordzee, de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Overal water dus! En laat dat net de voedingsbodem zijn voor prachtige streekproducten. Zijn eerste stop maakt hij in Bruinisse, een gezellig vissersdorpje. Daar maakt Christian iets wat onze Smaaktoerist nooit zal kunnen missen. Iets wat alles intenser maakt. Iets wat een onafscheidelijk duo vormt met Mister Pepper. Dat is: zout, Zeeuws zout. De Zeeuwsche Zoute is de enige zoutziederij in België en Nederland. Hoewel ze in Zeeland al in de Romeinse tijd zout uit de zee wonnen, verdween de ambacht na 1500. Kort raadsel tussendoor van onze Smaaktoerist: weet jij waar ons woord “salaris” vandaan komt? Uit het Latijnse “salarium”, wat “zoutrantsoen” betekent. Want de Romeinse soldaten kregen een portie zout als loon. Christian blaast de kostbare traditie dus nieuw leven in! Het water pompt hij uit de Oosterschelde. Dat is super zuiver, want geen industrie en het wordt gefilterd door de natuur. Nog een weetje om mee uit te pakken: wist je dat een oester 5 liter en een mossel zelfs 10 liter water per uur zuivert? Dat water wordt verwarmd, verdampt en gedroogd. En omdat Christian de calciumkristallen eruit schept, smaakt het minder bitter en heeft het een lange zilte nasmaak. Jeroen is fan en dat is de ongezouten waarheid! 

Het is duidelijk: Zeeland bezorgt onze Smaaktoerist het ultieme vakantiegevoel! Dat wordt alleen maar versterkt de stralende zon, een kustlijn van zo’n 700 kilometer lang en belachelijk veel viswinkels en restaurants. Die vind je vooral in Yerseke. Het mekka van de mossel én oester. En… een parel van een dorp. Jeroen spreekt er af met Jean Dhooge. Jean heeft met zijn twee broers de Oesterij en samen vormen ze de vierde generatie. Ook daar verzamelt onze Smaaktoerist een heleboel culinaire wist-je-datjes: over het idee achter de oesterputten, over hoe oesters zich voortplanten en of ze écht goed zijn voor je libido,…  Geef je oren, ogen en smaakpapillen de kost in deze aflevering van De Smaaktoerist 3.0 en ontdek alle antwoorden!

En dan brengt het Zeelandse fietsparadijs Jeroen van de Oosterschelde naar de Westerschelde. Naar Kruiningen, op het schiereiland Zuid-Beveland. Daar woont nog iemand bij wie zilt bloed door de aderen stroomt. Michiel Quaak is boer. Geen aardappel-of fruitboer, maar wel zeegroentebroer. You gotta love Zeeland, toch?! Op zee oogst hij lamsoor, een soort gezouten spinazie in de vorm van een tja… lamsoor. En op land kweekt hij zeekraal, een ingrediënt dat steeds populairder wordt. Zijn groenten krijgen een ereplaats in het gerecht dat Jeroen maakt: een papillot gevuld met schelvis, lamsoor en zeekraal, afgewerkt met zelfgemaakte gezouten citroenboter. De oesters van Jean houdt Jeroen redelijk puur: hij voegt enkel een lauwe en pikante tomatensalsa toe. Gerechten die nog beter smaken met zicht op zee!

Als je honger en goesting nog niet zijn gestild, kan je hier terecht voor extra kilo’s streekproducten. En voor wie zelf de Smaaktoerist in Zeeland wil uithangen, kan de aflevering met Jeroen hier herbekijken. Ibiza, eat this!

Lees ook...