Turrón de Doña Pepa, het meest feestelijke gebak van Peru!

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar zoete ontdekkingen in Peru! 

Mijn reis door Peru begon spectaculair! Ik kwam aan in Lima op 19 oktober, laat dat nu uitgerekend een van de dagen zijn dat daar de grote processie van Señor de los Milagros plaatsvindt. Oktober wordt hier ook wel el Mes Morado genoemd, de Paarse Maand. Overal waar je kijkt zie je paarse vlaggen, ballonnen en spandoeken hangen, echt spectaculair! 

De oorsprong van het feest dateert uit de 17de eeuw. Lima werd getroffen door een zware aardbeving. Tot grote verbazing van iedereen bleef er 1 muur rechtop staan in het getroffen gebied. De muur in de Las Nazarenas Kerk, waarop de Heer des Mirakels geschilderd stond. Straf he?

Doña Pepa

Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat deze feestdag met patisserie te maken heeft. Wel, de Peruanen hebben een culinair erfgoed genaamd ‘Turrón de Doña Pepa’. 

Josefa Marmanillo, ook gekend als Doña Pepa, was een Afro-Amerikaanse slaaf die bekend stond om haar fantastische kookkunsten. 

Helaas leed ze aan een ziekte waardoor ze verlamd geraakte in haar armen en benen. Ze reisde naar Lima om te bidden tot de Heer des Mirakels. Tot ieders verbazing kreeg ze langzaamaan het gevoel in haar ledematen terug.

Om de Señor de los Milagros te bedanken reisde ze iedere oktober opnieuw naar Lima om haar bekende Turrón de Doña Pepa uit te delen. Tot op vandaag geloven veel mensen dat door dit gebak te eten mirakels kunnen gebeuren. 

Turrón de Doña Pepa

Dit gebak is enkel weggelegd voor echte zoetebekken! Het bestaat uit een soort koekdeeg, opgebouwd als een jenga-toren. Om de verschillende lagen aan elkaar te plakken wordt er een traditionele honing gebruikt. Deze wordt gemaakt met vers fruit en rietsuiker, heel zoet! De taart wordt afgewerkt met alle kleurrijke snoepjes en strooisels die je maar kan vinden. De straat van de Las Nazarenas kerk loopt over van winkels die Turrón de Doña Pepa verkopen, de ene na de andere. Het was super spectaculair om door deze straat te wandelen tijdens deze periode! 

Wil je dit heerlijke dessert zelf ook eens proberen? Ontdek hier het recept voor Turrón de Doña Pepa

Lees ook...