Stamppot ouderwets? Zo geef je je stamppot een eigentijdse twist

Hoe kouder het weer, hoe groter het verlangen naar stamppot. Volgens sommigen is die klassiek op z’n lekkerst, anderen zijn dan weer geneigd om die klassieker een hedendaags jasje te geven. En reken je jezelf tot die laatste categorie, dan kunnen deze tips je ongetwijfeld helpen. 

Zo geef je je stamppot een eigentijdse twist

Het hoeft geen aardappel te zijn

Aardappel is een voor de hand liggende basisgroente voor stamppot, al kan dat ook prima anders. Sterker nog: door andere groenten te laten schitteren, maak je die stamppot vaak al een stuk interessanter. 

Zoete aardappel is bijvoorbeeld lekker ter afwisseling, maar denk ook aan koolrabi, pastinaak, knolselderij of bietjes. Ook mixen kan natuurlijk: een combinatie van aardappel, koolrabi en wortel lijkt ons bijvoorbeeld erg lekker. Kies wel zoveel mogelijk voor stevige (knol)groenten, zachte groenten als courgette of aubergine zijn hier minder geschikt. 

Roer er eens wat door…

In het negatiefste geval is stamppot droog en saai. Dat kun je vermijden door een klontje boter en/of een scheutje room toe te voegen aan je groenten, maar je kunt het ook in andere hoeken zoeken. Een schepje pesto bijvoorbeeld, of het momenteel erg hippe ‘nduja. 

Ook kaas is altijd een goed idee: geraspte parmezaan of pecorino geven stamppot niet alleen romigheid maar ook instant veel meer smaak. Wil je je stamppotje nou liever een Aziatische twist geven, dan zijn sambal, miso of gochujang weer goede opties. Roer dit soort ingrediënten met een lepel door de rest, vlak na het stampen.  

…Of wees niet bang met specerijen

In een traditioneel stamppotrecept zul je nauwelijks exotische specerijen aantreffen, hooguit wat noosmuskaat of peper. Mag dit wat spannender? In je specerijenkast tref je vast nog wel wat kandidaten om je stamppot een exotisch tintje te geven.

Een snufje kerrie, wat ras el hanout, een beetje chilipoeder of wat sumak: dit soort exotische specerijen kunnen een ontzettend groot verschil maken.   

Toppings zijn onmisbaar

Of we nou spreken over soep, pasta of stamppot: toppings zijn vrijwel altijd de sleutel om een gerecht naar een hoger niveau te tillen. In het geval stamppot mag je jezelf dan ook gerust flink uitleven en verschillende toppings bij elkaar combineren. 

Stamppot met zoete ingrediënten als wortel en zoete aardappel kun je tegengewicht geven door zoete, knapperige toppings als krokant opgebakken chorizo of spekjes. Zoek je ’t liever in de vegetarische hoek, denk dan aan in boter gebakken paddenstoelen, dukkah of wat verkruimelde fetakaas. Verse kruiden en nootjes doen het ook altijd goed. Die laatste worden het lekkerst door ze fijn te hakken en te roosteren in een droge koekenpan. Doen!

De presentatie is alles

En tot slot: met de juiste presentatie valt of staat een gerecht. Stamppot kun je elegant presenteren met behulp van dresseerringen, te koop bij kookwinkels. Gebruik bij voorkeur een groot, plat dinerbord om de stamppot centraal in een mooi strak rondje te dresseren, dat staat chique. 

Met de eerder beschreven toppings kun je de stamppot bovendien volume geven en ook dat draagt weer bij aan een oogstrelende presentatie. Zie je? Zo makkelijk is het om van stamppot een hip gerecht te maken. 

Lees ook...