Vanaf 20 september kan je op Njam! terecht voor het gloednieuwe programma Sportfood, waarin topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck samen met Michaël Vrijmoed de Njam!-kijker advies geeft rond lekkere en gezonde ‘sportfood’. Stephanie is zeker geen onbekende in de sportwereld: onze olympische medaillewinnaars Nafi Thiam, Greg Van Avermaet en Jolien D'hoore worden door haar begeleid. Met Sportfood kunnen de Njam!-kijkers nu ook genieten van het professionele voedingsadvies van deze succesvolle voedingsspecialiste. Tijd voor een interview!
Dag Stephanie, we beginnen graag bij het begin: waar is bij jou de liefde voor sporten ontstaan?
Ik ben geboren in een sportieve familie en ben zelf eigenlijk altijd sportief geweest. Op zeer jonge leeftijd ben ik gestart met gymnastiek. Dat is echter een zeer belastende sport waar je op een bepaald moment moet kiezen tussen ofwel 100% voor de sport, ofwel voor iets anders. Ik studeerde ook graag en heb dan gekozen voor een andere sport in combinatie met mijn studies. Op mijn 15e ben ik begonnen met atletiek in het Atheneum in Gent. Dat heb ik gedaan tot mijn 21e, mijn laatste jaar dieetleer. Na de atletiek ben ik beginnen lopen, zwemmen en fietsen. Ik heb ook 3 keer een kwarttriatlon gedaan en dat vond ik zeer plezant. Je hebt drie sporten, er is veel variatie, en je kan je wat aanpassen aan het weer. Het is ook gemakkelijker om te onderhouden en te trainen: gewoon de loopschoenen aan en je bent weg.
Sport je momenteel nog veel?
Ik heb nu een zoontje van 3 jaar en een dochtertje van 1 jaar. We zijn wel actief, maar niet echt op sportgebied. Samen gaan wandelen, spelen en veel bewegen, dat is voor ons ook ontspanning. Mijn man komt uit de topsportschool en sporten zullen ze dus zeker meekrijgen! Als de kinderen iets groter zijn, en wij het minder druk hebben, dan kan de fakkel worden doorgegeven (lacht).
Hoe ben je bij sportvoeding terechtgekomen?
Na de middelbare school heb ik voeding en dieetkunde gestudeerd omdat ik dat aspect in de atletiek ook heel interessant vond. Toen was dat nog een gespecialiseerde richting en een kleine groep, nu heeft deze richting veel meer aantrek. In onze stage konden we kiezen voor sportgeneeskunde of voor een gymnastiekafdeling van een ziekenhuis. Dat aspect interesseerde me echt: de link tussen sport en voeding. In de richting zelf wordt er echter weinig over verteld en gaat het vooral over gezondheid en dieetkunde.
In Nederland heb ik een extra jaar specialisatie gedaan in Nijmegen rond sport en sportfood. Daarna heb ik dan nog een 2-jarige opleiding op afstand gevolgd, sports nutrition, van het internationaal olympisch comité. Een heel intensieve opleiding waarin je echt moet investeren, zowel financieel als qua tijd. Op dat moment was ik hier ook al aan de slag voor de Lotto wielerploeg. Daar heb ik van 2009 tot 2015 gewerkt en ik begeleidde er de renners.
Wat zijn de 5 beste tips die je ons rond ‘sportfood’ kan geven?
Kan je ons iets vertellen over het nieuwe programma Sportfood?
We beginnen altijd vanuit een case. Bijvoorbeeld iemand die zwemt of fietst en een vraag heeft over het sporten en/of de combinatie met voeding. Daarna komen Michaël en ik samen in de studio en koken we samen een gerecht. Dit wordt dan nadien terug voorgelegd aan de sporter. Het is heel recreatief: we leren uit de topsport maar vertalen het naar een brede doelgroep. Het is dus voor iedereen, bijvoorbeeld ook voor mensen die na het werk even gaan sporten
Hoe verloopt de samenwerking en wisselwerking met Michaël Vrijmoed?
Super aangenaam, ook omdat Michaël zelf heel sportief bleek te zijn. Tijdens de opnames hebben we allebei van elkaar geleerd en het was een wederzijdse wisselwerking. Zijn restaurant Vrijmoed staat nu zeker bovenaan op mijn to-do lijst (lacht)!
Bedankt Stephanie, en nog veel succes!
Meer informatie over Sportfood vind je op https://njam.tv/blog/sportfood-nieuw-programma-met-stephanie-scheirlynck-sportdietiste-van-onze-belgische-medaillewinnaar.